„Nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!”

Az ukrán klasszis magasugró, Jaroszlava Mahucsih kőkeményen nyilatkozott.
Kapcsolódó cikkek

Az ukrán Jaroszlava Mahucsih korábban nemcsak riválisának, de barátjának is mondhatta az orosz Marija Laszickenét, a női magasugrás két kiemelkedő versenyzője között azonban a háború mindent megváltoztatott.

Kapcsolódó
Drámai vallomás: embercsempészek vitték Angliába, a futás mentette meg az olimpiai bajnok életét
A négyszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Mo Farah elárulta, hogy álnevet használ.

A 20 éves ukrán sportoló az elmúlt években kiváló teljesítményt nyújtott, a 2019-es dohai világbajnokságon ezüst-, a tokiói olimpián bronzérmet nyert, míg fedett pályán mint a tavalyi, torinói Eb-n, mind az idei, belgrádi vébén az első helyen végzett.

Laszickene ennél sokkal sikeresebb pályafutást tudhat maga mögött, hiszen a tokiói olimpiai bajnoki cím mellett háromszor nyert vébét (2015., 2017, 2019), egyszer Európa-bajnokságot (2018), de volt fedett pályán is Eb- (2018) és vb-győztes (2014, 2018).

Annak ellenére, hogy ő a jelenlegi világ- és olimpiai bajnok, a Eugene-ben kezdődő világbajnokságon nem indulhat – hiszen a Nemzetközi Atlétika Szövetség (követve a NOB ajánlását) az ukrajnai inváziót követően eltiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Laszickene tiltakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, amelynek elnökét, Thomas Bachot azzal vádolta, hogy új háborút indított a kitiltásokkal.

„Magasugrásban a fő versenytársaim az ukránok. De nem tudnám, hogyan nézzek a szemükbe, vagy mit mondjak nekik. Ők és családjuk azt tapasztalják, amit egyetlen embernek sem szabadna” – nyilatkozta.

Ez azonban nem hatotta meg ukrán riválisát, Mahucsih ugyanis nehezményezte, hogy a háború kirobbanása óta Laszickene semmit sem üzent ukrán honfitársainak.

Bezzeg Bachnak írt, hogy versenyezhessen, mert ő orosz. De a mi embereink meg azért halnak meg, mert ukránok. Én nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!

jelentette ki.

A saját ambícióira kitérve Mahucsih úgy fogalmazott, a versenyzés több motivációt ad a jó eredmények eléréséhez.

Az Egyesült Államok először ad otthont atlétikai világbajnokságnak: péntektől jövő vasárnapig a 177 ezer lakosú Eugene lesz a helyszín. Az oregoni városban 192 ország 1900 atlétája indul – köztük két magyar, a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia. A dohai vb 37 címvédője mellett 42 tokiói olimpiai bajnok nevezett. Oroszország az ukrajnai háború miatt nem vehet részt a vb-n.