Tokió 2020: nem biztos, hogy a helyszínek jövőre is rendelkezésre állnak

Yoshirō Mori, a Tokió 2020 elnöke szerint a fő kérdés, ki fizeti a halsztással járó hatalmas többletköltséget?

Az egy évvel, egyelőre még bizonytalan új időpontra halasztott tokiói olimpia kapcsán kevés biztosat tud mondani a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Amit tényként kezelhetünk, az az, hogy aki már szerzett kvótát, annak nem kell izgulnia, biztos résztvevő lesz jövőre is.

Eldőlt, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát
A foci-Eb után a nyár másik nagy sporteseményét is eltolták egy évvel.

Thomas Bach azt is nyilatkozta, a következő négy hétben határozzák meg az olimpia új időpontját. A NOB elnöke az újraszervezés feladatának nagyságát egy óriási kirakóshoz, Puzzle-hoz hasonlította és hangsúlyozta, ha egyetlen darabja nem illeszkedik pontosan a helyére, úgy összedől a kártyavár.

Miközben a kiindulópont, amihez képest lehet visszaszámolni és akciótervet készíteni, az a 2021-re halasztott olimpia új időpontja, a legfontosabb kérdés; ki fizeti azt az irdatlan töbletköltséget, amivel mindez jár?

Az insidethegames.biz exkluzív cikket közölt, amelyben azt írják, Yoshirō Mori, a Tokió 2020 elnöke levelet írt mind a 33, az olimpia programjában szereplő nemzetközi sportszövetségnek. Az elnök elég egyértelmű jelzésként arra figyelmeztet; „hatalmas kihívást jelent a döntés, hogy az olimpiai játékok halasztásával járó elkerülhetetlen többletköltségeket kik fizessék”. Magyarra fordítva, nyilván szeretné, ha az extra költségből nemcsak a rendező ország, de minden érdekelt kivenné a maga részét.

Miből jön a hatalmas költség?

Thomas Bach e héten elismerte, nincs garancia arra, hogy a helyszínek a koronavírus világjárvány miatt a jövő évi játékokon is rendelkezésre állnak.

Az olimpiák eddigi gyakrolata szerint

Tokió 2020 vezérigazgatója, Toshirō Mutō erre ráerősítve úgy fogalmazott, az első, csütörtökön tartott ülés alapján úgy látják, az időpont és a pénzügyi kérdés eldöntése mellett az újratervezett olimpia helyszíneinek biztosítása a munkacsoport egyik legfontosabb és legköltségesebb prioritása.

Ezek mellett a még szükséges kvalifikációs versenyek lebonyolítása, az olimpiai a jegyvásárlás-és a több ezer önkéntest újraszervezése ujjgyakorlatnak tűnik.

(Kiemelt kép: getty images)

Frissítés:

A New York Times úgy tudja, hogy 2021-ben pont abban az időpontban lesz az olimpia, mint ahogy 2020-ban tervezték, azaz július 24-étől.