A koronavírus miatt csúnyán ráfaragtak Liu Shaolin Sándorék

Alig két hét múlva, március 13-én kellett volna kezdődjön a rövidpályás gyorskorcsolyázó év legnagyobb eseménye Szöulban, ám a döntés értelmében majd nyolc hónap múlva kell újra formába lendüljön a mezőny.

Alig két hét múlva, március 13-én kellett volna kezdődjön a rövidpályás gyorskorcsolyázó év legnagyobb eseménye. A szöuli világbajnokságra gőzerővel készültek Liu Shaolin Sándorék is. Ráadásul a formájuk is több, mint biztatónak tűnt az eredmények alapján, hiszen február elején még világkupa-versenyt nyert 500 méteren.

Nos, hiába a kiélezett forma – és korcsolya. A nemzetközi szövetség, az ISU már szerdán bejelentette, hogy Szöulban esedékes világbajnokságot biztosan nem tartják meg a dél-koreai fővárosban. Ugyanakkor arra akkor még látszott esély, hogy máshol igen.

Szombaton azonban hivatalosan is bejelentették, hogy a koronavírus terjedése miatt

október közepe előtt biztosan nem rendezik meg az eseményt.Az ISU közlése szerint megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy a szezon néhány hetes meghosszabbításával eltolja-e az eredetileg Szöulba tervezett vb időpontját, vagy áthelyezze másik helyszínre, de úgy döntött, a járvány terjedése miatt egyik opció sem kivitelezhető ésszerű keretek között. Végleg nem mondtak le az idei vb-ről, de mindenképpen október közepe utánra halasztják az eseményt.

Ez azt jelenti, Liu Shaolin Sándor és a teljes magyar válogatott kvázi sutba dobhatja az elmúlt hetek kemény edzését. Azt gondolhatnánk, öröm az ürömben, hogy hosszabb lesz a pihenő, ám a vb utáni szokásos szabadságban sincs sok köszönet, mert külföldre sem nagyon utazhatnak a vírus miatt. A nemzetközi rövidpályás gyorskorcsolya elit pár hét múlva kezdheti elölről a munkát. Liu Shaolinéknak nagyjából nyolc hónap múlva kell újra csúcsformába lendülniük ahhoz, hogy sikert érjenek el a sportáguk legnagyobb eseményén.

Az ISU tájékoztatása szerint az égisze alá tartozó többi világversenyt, így többek között a Montrealban sorra kerülő műkorcsolya-világbajnokságot jelen állás szerint a terveknek megfelelően megtartják.

Koronavírus: a NASA kutatóját is meglepte a kínai légszennyezettség változása
Elképesztően csökkent a nitrogén-dioxid kibocsátása.

A Kínából decemberben indult koronavírus-járvány jelenleg leginkább a Koreai Köztársaságban terjed, ahol több mint 2300 fertőzött beteget tartanak nyilván és 16 haltak meg.