Kézi-Eb: kikaptunk Portugáliától, nem leszünk ott az olimpián

Az erejével a torna végére elkészülő magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. Az eredmény azt jelenti, hogy a férfiak biztosan nem lesznek ott az olimpiai selejtezőben.

Nem kezdtük rosszul a meccset, Mikler bravúrokkal segítette a csapatot, a gólok is jöttek, 4-3 után azonban jött egy bő hétperces blokk, ami alatt a portugálok megfordították az állást. Innentől kezdve rohantunk az eredmény után, és ugyan a 22. percben sikerült egyenlíteni (10-10, majd 11-11), a félidő végén örülni kellett, hogy nem adtak meg egy gólt az ellenfélnek, mert így csak kétgólos hátrányban voltunk (14-16).

A második játékrészben Portugália egyre jobban játszott, és ugyan voltak fellángolásaink, látszott, hogy mindössze 18 óra telt el az utolsó két középdöntős mérkőzésünk között, egyre inkább fáradt a csapat, több lett a hiba. Két gólnál jobban már nem tudtuk megközelíteni a riválist, amely 20-22 után négy gólt dobott zsinórban, amivel el is döntötte a meccset. Már csak az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség, a kulcspillanat pedig Balogh blokkolt lövése volt az 58. percben, ami után újabb gólt kaptunk lerohanásból. Nyolccal kaptunk ki, ami azt jelenti, hogy nem játszhatunk a helyosztón és alighanem az olimpiai selejtezőbe sem jutunk el.

Elméleti esélyünk maradt csak a selejtezőre az MTI szerint: csak akkor vehettünk részt, ha a hetedik helyen zárjuk a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz. A svédek győzelme után azonban ez a lehetőség is elszállt.

Az összefoglaló:

Az Eb vége nem sikerült túl szépre ezzel a két vereséggel, de már azzal túlteljesítette a várakozásokat a csapat, hogy továbbjutott a magyar válogatott a csoportjából, az első helyen ráadásul. A végére, az olimpia szempontjából a két legfontosabb mérkőzésre ugyanakkor elfogytunk.

Bánhidi: Ha nyomás van rajtunk, tele a gatya
A magyar válogatott beállója szerint birkák vagyunk, mert mindig a végére hagyjuk a döntést.

Eredmény – kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő

Magyarország – Portugália 26-34 (14-16)

 

Magyarország: Mikler – Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 5, Győri 2, Balogh Zs. 5, Hornyák, cserék: Sipos, Ligetvári 4, Székely, Rosta, Máthé 4, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

 

lövések/gólok: 42/26 illetve 44/34

gólok hétméteresből: 4/2 illetve 5/5

kiállítások: 4 perc illetve 6