Gyászol a magyar úszósport, meghalt a világbajnok Dr. Bánki Horváth Béla

98 éves korában hunyt el a 2017-es budapesti Masters-világbajnokság legidősebb versenyzője, a 14-szeres világbajnok sportember.

Dr. Bánki Horváth Béla az a magyar úszó, aki a a 2017-es budapesti Masters-világbajnokságon a legidősebb versenyzőjeként ugrott vízbe. Az év decemberében, a kínai Sanyában ezért díjat kapott 97 éves sportember a vizes sportokat tömörítő világszövetségtől, a FINA-tól – a 95-99 éves kategóriában négy aranyérmet nyert.

Két évvel korábban, 2015-ben a kazanyi vébén öt számban lett világbajnok, úgy, hogy 200 háton világcsúcsot úszott (5:24.20).

Szombaton a hivatalos Facebook-oldalán jelentették be hozzátartozói, hogy péntek este, 99. születésnapja előtt bő egy hónappal elhunyt a többszörös világbajnok szenior úszó.

Az 1920. december 20-án, Orosházán született sportoló 21 évvel ezelőtt indult először szenior vb-n, azóta több mint egy tucat aranyat nyert. Béla bácsi, nyugodjék békében.

Mindenki Dr. Bánki Horváth Béla akarna lenni
Pedig a szegedi úriember semmi különöset nem csinált. Csak tanárként és úszóedzőként dolgozott, odafigyelt az étkezésére és ahogy mondja, haláláig sportolni fog. Kedden, Kazanyban, 95 évesen úszott világcsúcsot. Bemutatjuk.