Csak kapkodtuk a fejünket az őrültebbnél őrültebb trükkök láttán

Most lett számunkra egyértelmű, miért lett olimpiai sportág a BMX. 2019-ben először rendezték meg az utcai sportok világjátékát, a World Urban Gamest, melynek első házigazdája Budapest volt.

2019-ben először rendezték meg az utcai sportok világjátékát, a World Urban Gamest, melynek első házigazdája Budapest volt. A helyszín az egyébként elhagyatott, de erre az alkalomra rendbe hozott Nagyvásártelep volt a Budapest Parkkal szemben, a csepeli bejárónál.

A kilátogató nézők hat verseny- és két bemutatósportot nézhettek meg élőben, mindent elmond ugyanis az utcai sportok népszerűségéről, hogy sorra kerülnek be az olimpiai programba. Ez persze egyáltalán nem meglepő, egyre több fiatal extrémsportol a szabadidejében és veszi aztán komolyabban, mint sima rekreációs tevékenység.

Fotó: Marjai János/24.hu

A mexikói Karla Castellanos a női freestyle parkourverseny középdöntőjében. A parkour igazi utcai sport, ahol nem árt, ha kaszkadőröket idéző ügyességgel bír a sportoló. A WUG-on egy akadálypályán kellett végigmenniük a versenyzőknek, és a freestyle kategóriában a gyorsaság helyett az számított, hogy ki milyen látványelemeket mutat be. A parkour-versenyeken egyébként nem nagyon volt üres hely a lelátókon, az egyik legnépszerűbb része volt a programnak.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az Egyesült Államokból Daniel Sandoval a BMX freestyle kategóriájának döntőjében. A BMX freestyle 2020-ban és 2024-ben is szerepel majd a nyári olimpiák műsorán.

Fotó: Marjai János/24.hu

Budapesten a BMX legnagyobb sztárjait láthattuk testközelből, vitán felül ez volt az egyik legjobban várt esemény a programban. És nem is csalódtunk, ilyen színvonalú versenyt még sosem rendeztek Magyarországon, de ez a döntő bárhol a világon megállta volna a helyét, csak kapkodtuk a fejünket az őrültebbnél őrültebb trükkök láttán. A fenti képen a venezuelai Daniel Dhers melegít az elődöntő előtt.

Fotó: Marjai János/24.hu

Hogy mennyire népszerű a 3×3-as kosárlabda? Nagyon! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint jelenleg az urban sportok közül ennek a legnagyobb rajongói bázisa, nem volt kérdés, hogy fel kell venni az olimpiai programba, a BMX-hez hasonlóan ez is majd 2020-ban, Tokióban debütál a játékokon.

Vannak, akik szerint idővel még a klasszikus, nagypályás kosárlabdát is kiszoríthatja az olimpiáról.

A játékosok garantálják, hogy egy pillanatra se vegyük le a szemünket a pályáról, egy mérkőzés ugyanis tíz percig, vagy az egyik csapat 21 pontjáig tart, azaz pörögnek az események. A látványos megoldások mellett keménység is jellemzi ezt a fajta kosárlabdát, Fehéroroszország és a későbbi ezüstérmes Oroszország elődöntős csatáján is jól látszik ez.

Fotó: Marjai János/24.hu

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a frizbis sportok is, a kaliforniai Tom Leitner itt például a freestyle szakágat mutatja be, ahol a versenyzők zenére mutatnak be látványos trükköket.

Fotó: Marjai János/24.hu

Kevés sport jellemzi jobban az undeground életérzést, mint a breaktánc, a versenyek mellett a WUG-ra kilátogatók különböző bemutatókat láthattak, ezek mellett pedig külön workshopok is voltak, ahol a sportág legendáitől lehetett ellesni pár trükköt.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az ukrán Lussy Sky (fehérben) már a nyolcaddöntőben is nagy tömeget vonzott a pálya mellé, akik esetleg nem találtak maguknak jó helyet, kívül, óriáskivetítőkön követhették az eseményeket.

Fotó: Marjai János/24.hu

Mindent szeretek ezzel a tornával kapcsolatban. Tetszik a helyszín, a város és az egész hangulat. Nagyon bejön, ahogy a közönséget elhelyezték. Közel voltak a táncosokhoz, így hallottam a reakciókat. Jobban éreztem magam így, és még több energiát kaptam a tánchoz. A helyszín, az épület tökéletes volt számomra. Érezni lehetett az underground jellegét

– mondta a döntő után az aranyérmes Viktor, az amerikai a jövőben arra készül, hogy ott lehessen és éremesélyes legyen a párizsi olimpián, ahol majd debütál a brektánc a programban.