A síelés királynője ezúttal hercegnői díjat kap

Lindsey Vonn nem csak fantasztikus sportolói múltat tudhat maga mögött, hanem társadalmi tevékenysége is kimagasló, ezért kap díjat.
Kapcsolódó cikkek

Az idén visszavonult Lindsey Vonn olimpiai bajnok amerikai alpesi síző kapja ebben az évben az Asztúria hercegnője-díjat – jelentette be a zsűri szerdán Oviedóban. Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven. Azért módosítottak az elnevezést, mert a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Vonn nemcsak versenyzőként elért eredményeiért, hanem társadalmi tevékenységéért és a 2014-ben létrehozott, fiatal lányokat segítő alapítványa működtetéséért is kapja az elismerést.

A 34 éves síző a februári alpesi-világbajnokság után vonult vissza, Aréban még nyert egy bronzérmet lesiklásban. Az amerikai sportoló a legnagyobb sikerét a 2010-es, vancouveri olimpián érte el, amelyen lesiklásban arany-, szuper-óriásműlesiklásban bronzérmes lett.

Attól lett legenda, ami a vesztét is okozta
Lindsey Vonn sosem ismert félelmet, mindig a határon síelt, ettől lett annyira sikeres, de ugyanez a mentalitás okozta a sérüléseit is. Pedig ha nincs a sok kihagyás, még teljesebb lehetett volna az érmekben így is gazdag pályafutása.

Tavaly februárban Phjongcshangban lesiklásban szintén harmadikként zárt, a világbajnokságokon hétszer állhatott dobogóra, kétszer a legmagasabb fokára, méghozzá 2009-ben, amikor mindkét gyorsasági számot megnyerte a franciaországi Val d’Isere-ben. Vonn az alpesisí-világkupa történetének legeredményesebb női versenyzője 82 futamgyőzelemmel, ugyanakkor az örökranglistát 86 diadallal vezető svéd Ingemar Stenmarkot nem tudta megelőzni. Vonn a sportág egyik legnépszerűbb alakja, de pályafutása során rengeteg sérüléssel bajlódott, 2007-ben elszakadt a térdszalagja, s a 2014-es szocsi játékokat is sérülés miatt kellett kihagynia.

Vonn az Asztúria hercegnője-díjat, amellyel Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobor és 50 ezer euró (16,2 millió forint) jár, október végén veheti át Oviedoban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol királytól.

Kiemelt kép: Michel Cottin/Agence Zoom/Getty Images