Nem ihatnak alkoholt vizsgálat előtt az orosz sportolók

Versenyek után akadtak sportolók, akik legurítottak egy sört, hogy könnyebben adjanak mintát. Mostantól ezt nem tehetik meg.
Kapcsolódó cikkek

Többé nem ihatnak sört doppingvizsgálat előtt az orosz sportolók. A verseny utáni sörfogyasztás segíthet a dehidratált sportolóknak, hogy képesek legyenek vizeletmintát adni, de az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) vezérigazgató-helyettese, Margarita Pahnockaja pénteken bejelentette, hogy mostantól nagy mennyiségben vizet kell inniuk, mert megtiltották számukra az alkoholfogyasztást.

Magyarázatként hozzátette, alkoholos befolyásoltság alatt a sportolók többségének magatartása agresszívvá válik, ezért a doppingellenőrzés során nem tudnak udvariasan viselkedni, és betartani a szabályokat.

A RUSADA tapasztalatai szerint a sörfogyasztás befolyásolhatja a biológiai útlevél program eredményeit, és droghasználat jeleit mutathatja ki, bizonyos szerek jelenlétét pedig elrejtheti.

Pahnockaja elmondta, a sportolókat sörivás esetén nem fenyegeti büntetés, egyelőre csak szigorú figyelmeztetésben részesítik őket, ám ha ezt figyelmen kívül hagyják, a RUSADA az illetékes sportági szövetségekhez fordul.

Nyitókép: Klaus Ohlenschläger / picture alliance / DPA