Péntek délelőtt több millió gyerek sportol egyszerre

Az Európai Sporthét keretén belül megtartott Európai Diáksport Napja Magyarország program célja az egész életen át tartó aktivitás.

Az Európai Sporthét az egyik legnagyobb sportolást és aktív életmódot népszerűsítő kampány, amelyet az Európai Bizottság hívott létre 2015-ben. Az immár negyedik éve megrendezésre kerülő program célja, hogy az európai polgárok a szeptember 23-30. közötti időszakban egy héten keresztül minél többet mozogjanak és a Sporthét után is aktívak maradjanak.

Egy cipőben járunk!

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) társadalmi felelősségvállalási programjának fő célkitűzése, hogy a pénteki Európai Diáksport Napján felhívja a figyelmet arra: a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet más területén.

A kezdeményezés lényege egy sportcipő-gyűjtési akció, amely a nehéz körülmények között élő gyermekek, tanulók mindennapos testnevelését, testmozgását és sportolását segíti.

Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, a támogató élsportolók a sportcipők mellett motiváló üzeneteiket is elküldik az adományozott gyerekeknek a cipőfűzőkre kötve.

„A társadalmi szerepvállalás és az adományozás rendkívül fontos az életemben. Amit kifele adunk az életben, azt kapjuk vissza. Amikor sportoló voltam, az edzőimtől odafigyelést, törődést, koncentrációt kaptam, ezt a pályafutásom után igyekezetem visszaadni” – fejtette ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, kétszeres világbajnok öttusázó

A programhoz olyan élsportolók csatlakoztak, mint Kis Gergely vízilabdázó, Baji Balázs atléta, vagy az MLSZ – 20 pár cipőt ajánlottak fel –nevében Dunai Antal.

A november 15-ig tartó kezdeményezéshez annak honlapján, a www.egycipoben.hu weboldalon keresztül bárki csatlakozhat.

Ezen a héten így Magyarországon temérdek mozgásforma közül válogathat az, aki szeretne sportolni, ráadásul számos sportszolgáltató ingyenes vagy kedvezményes sportolási lehetőséget nyújt ez idő alatt az érdeklődők számára. A több száz hazai esemény kiemelt fókusztémák – az oktatási környezet, a munkahelyek, a szabadtéri mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré csoportosul.

Nem véletlenül erre az időpontra, egészen pontosan szeptember 28-ára szervezte például a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az Európai Diáksport Napja Magyarország programot is, amely tavaly közel ezer iskolát és háromszázezer gyereket mozgatott meg országszerte.

Pénteken reggel 8,30-től Európában és Magyarországon egyszerre több millió gyermek mozdul meg, sportol szervezett körülmények között a szervezők szerint azzal a reménnyel, hogy mindez aktivitásra ösztönzi őket egész életükben. A program a Városligeti sportpark Béres Alexandra melegítésével kezdődött és számos sportprogrammal folytatódik a délelőtt során.

Az Európai Sporthét koronája a #BeActive Night, amit szeptember 29-én 19.00 és 01.00 között rendeznek Budapesten, a Tüskecsarnokban.

Érdekesség, hogy ezen a szombaton számos európai országban egyidejűleg rendeznek eseményt ugyanezen a néven. Ez az Európai Sporthét kiemelt sportesemény-sorozata.

Az ingyenes rendezvény a szabadidősport eseményeken megszokott mozgásformák mellett teret enged olyan hazai szempontból is kiemelkedő sportágaknak, amelyekhez a nagyközönség csak ritkán férhet hozzá. Ilyen többek között a jégkorongozás, a műkorcsolyázás, a curling, a szinkronúszás, a búvárkodás, a sífutás, az önvédelmi és harcművészeti sportok.