Kreiss Fanni jól vívott az Eb-n

Az UTE tőrözője kis híján érmet nyert Újvidéken.
Kapcsolódó cikkek

A vívó Európa-bajnokság második versenynapján nem ment olyan jól a magyaroknak. Férfi párbajtőrben Peterdi András volt a legjobb magyar, aki a 15. helyen zárt, így csak a női tőrözők éremszerzésében bízhattunk, amiben valljuk meg, kisebbnek tűnt az esély.

Kreiss Fanni azonban legjobb magyarként egészen a negyeddöntőig menetelt.

A délben kezdődő küzdelmekben Kreiss mellett Mohamed Aida, Szalai Szonja és Lupkovics Dóra képviselte a magyar színeket. A csoportkör eredménye rangsorolta a mezőnyt és mivel csak 61 induló volt, mind a négy magyar felkerült a 64-es táblára – Kreiss rögtön a 32 közé.

A kieséses szakasz első körében a 42 éves Mohamed legyőzte a szlovák Kitti Bitterovát (10-8), Lupkovics és Szalai viszont sima vereséget szenvedett. Előbbit a német Eva Hampel (6-15), utóbbi az ukrán Katerina Csencova verte meg (10-14).

Kreiss a következő fordulóban bravúros győzelmet aratott, ugyanis a tavaly az Eb-n és a világbajnokságon is bronzérmes francia Ysaora Thibus-t verte 14-12-re, Mohamed pedig a lengyel Hanna Lyczbinskát magabiztosan, 15-8-ra.

A folytatásban is tartották remek formájukat a magyarok, igaz, a jó vívás csak Kreiss esetében ért továbbjutást. Az UTE tőrözője egyoldalú mérkőzésen bizonyult jobbnak az ukrán Alekszandra Senyutányál (15-5), Mohamed viszont hiába szorongatta meg az olimpiai és világbajnoki címvédő Inna Gyeriglazovát, 15-11-re kikapott tőle.

Kreiss Fanninak ezek után már csak egyetlen meccset kellett volna nyernie az éremszerzéshez, ám az az egy nem sikerült. Az olasz Alice Volpi gyorsan előnybe került ellene a negyeddöntőben, utána pedig egészen fantasztikusan védekezett, hiába próbált irányítani a magyar vívó, rendre ő kapta a tusokat, s végül 15-4-re kikapott.

(A képen jobbról balra Kreiss, Szalai, Lupkovics, Mohamed  forrás: facebook.com)