Ismeretlen ember az olimpiai aranyérem mögött

Egy-egy hatalmas sportsikerhez tucatnyi ember áldozatos munkája szükséges. Illefalvi Zsolt, a háttérember az olimpiai bajnoki cím mögött.
Kapcsolódó cikkek

Illefalvi Zsolt az a fickó, akiről a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai aranyérme kapcsán még szinte senki sem beszélt . Ő a sportág – egyik – csöndes háttérembere. Sosincs előtérben, ellenben mindent lát, rögzít. Nem a saját szemével, inkább az optikán keresztül.

Videókat készít. Nem csak a magyarokról, mindenkiről, mindenről. Leginkább az ellenfelekről. Nincs olyan versenyző, akinek előzési, kanyarvételi technikája ne lenne meg valahol az archívumában. Munkája végeredménye segíti a kínai edzőnőt, Zhang Jingnek, alias Linát abban, hogy a legrészletesebben ki tudja elemezni a vetélytársakat, majd a videókból leszűrt konklúzió alapján összerakja a soros futamon követendő taktikát.

Illefalvi Zsolt ennek ellenére Elizabeth Swaney nélkül nem jutott volna akkreditációhoz az olimpián. Az akrobatikus gyakorlat nélküli síakrobata, akiről az olimpiai aranyéremig többet beszélt a magyar és a világsajtó, mint a teljes magyar csapatról együttvéve, január 25-én kapta meg hivatalosan is az olimpiai részvétel jogát.

Thank you Elizabeth Swaney
Nélküle lehet, pontunk sem lenne az olimpián. Ugye elég meredek állítás? Pedig szegről, végről igaz. Alább levezetjük miért.

Vele gyarapodott a magyar csapat 17 főre. A létszám ugyan később még két ​fővel emelkedett (az alpesi sí csapatversenyét Liechtenstein, Horvátország, Japán és Szerbia is visszamondta, a Magyar Síszövetség ide is beugrott, ezzel mindkét nemnél újabb kvótákhoz jutott a magyar csapat), ám Swaney kvalifikációja döntött arról, hogy Magyarország még egy főt, az edzőjét is delegálhatja.

Az amerikai-magyar lány azonban nem vitte magával edzőjét, Chris „Hatch” Haslockot, így utóbbi helyén lehetett Illefalvi Zsolt hivatalos delegáltja a magyar küldöttségnek. Az olimpiai arany, a lányok negyedik helye, Liu Shaolin Sándor két ötödik, Jászapáti Petra hatodik helye azt bizonyítja, hiba lett volna akkreditáció nélkül hagyni.

Az olimpia extrém helyzet, a sportolók versenyrutinját tekintve is. Az Európa-bajnokság, a világbajnokság és a világkupa három, legfeljebb négy napig tartó eseménysorozat. Itt közel egy hónapról, s benne mindössze öt versenynapról beszélünk. Persze csordultig kitöltjük edzésidővel a fennmaradó napokat. Nekem más csapatok munkáját is figyelemmel kell kísérnem. Reggeltől estig dolgozom, ahogy a versenyzők. 28 nap pihenőnap beiktatása nélkül. Rengeteg munka, erőfeszítés, egyeztetés. Mindenben nagyon sok ez. Testileg, lelkileg. Viszont van, ami mindezt feledteti. Ezek a versenynapok. A szurkolás, a drukk, az első randi élmény. Izzad a tenyered, gyomorgörcsöt érzel, s még ennél is több elégtétel a sok áldozatért, a versenyzők szereplése. És akkor még hátra van a mai nap…

– mesélt a gyorskorcsolyázók melletti munkájáról Illefalvi  a szövetség közösségi oldalán.

Innen tudni azt is, hogy a történelmi arany délutánján a magyar csapat tagjai még valahol a szálláson pihentek, amikor a videós már felállította a felszerelését az üres csarnokban. Várta a kezdést és levideózott mindent és mindenkit, aki csak a jégre, vagy annak közelébe lépett.

Phjongcshangban 700 km-t autózott, 1,4 terrányi videóanyagot vett fel, 269 és fél órát volt jégen. Ha Illefalvinak olimpiai arany nem is jár, de annak elérésében mindenképp tevőlegesen részt vett.

Így lett olimpiai bajnok a magyar gyorskorcsolyaváltó – videó
A videó, amit mindenkinek kötelező megnéznie.