Csaknem 250 kilométert tesz meg az amatőr ultrafutó

24 magyar is részt vesz az ókori görög legendán alapuló ultrafutáson.
Kapcsolódó cikkek

Az ókori legenda szerint Pheippidész Athéntól Spártáig szaladt, hogy segítséget kérjen Leonidasz királytól a perzsák ellen. Ugyanezt a távot, egészen pontosan 246 kilométert teszi meg a Spartathlon 400 futóból álló mezőnye. A táv során több rész-szintidő is van, amit teljesíteniük kell a futóknak ahhoz, hogy továbbhaladhassanak, akik a meghatározott szintidőre nem érik el az adott pontot, azokat kiveszik a versenyből. A szintidő egyébként 36 óra.

Az idén 24 magyar futó indul, közülük nyolc nő, egyikük Evetovics-Balla Hajnalka, a WellnessCafe szerkesztője már 5 éve az ultrafutásnak hódol, a java azonban még hátra van.

Az eddigi utam „megkoronázása” ez a Spartathlon, már maga az indulás is nagyon sokat jelent nekem. A felkészülésem, úgy érzem, jól sikerült, kb. 2700 kilométert futottam idén, bár ez ultrás léptékkel közepes mennyiség, én igyekeztem mindent megtenni azért, hogy magamhoz képest a lehető legfelkészültebben állhassak rajthoz, és célba tudjak érni.

– fogalmazott az ultrafutó.

A verseny szeptember 29-én, pénteken reggel görög idő szerint 7 órakor rajtol (magyar idő szerint 6-kor), a futónak szombaton este 7-ig van idejük Spártába érni, ahol a cél Leonidász spártai király szobránál van, a szobor lábának megérintésével zárul a Spartathlon.

 

A célban minden futó olajág koszorút kap, valamint kortyolhat az Evrotasz folyó vizéből Leonidász szobra előtt.