Itt egy sportág, ahol büntetik a nyomort

A címben rejlő kijelentés Oszuska Zoltántól származik. Ő a Dági röplabda csapat 63 éves játékosa, mecénása, mindenese. Bocsánat. Volt. Megszűntek létezni.
Kapcsolódó cikkek

Oszuska Zoltán az origo.hu-nak nyilatkozott a röplabda sportban kialakult áldatlan állapotokról. A teljes interjú itt olvasható. Mi alább összefoglaljuk azokat a gondolatokat, amelyeket Dági KSE visszaléptetése után sportága érdekében megfogalmazott ez az igencsak elhivatott szakember.

Okok, amiért Dágon bedobták a törülköző:

A Dági KSE lelkes, de eredményes amatőrökből álló csapata. Oszuska Zoltán kilences mezben, a kép jobb szélén áll Forrás: hajraveszprem.hu

A Dági KSE férfi röplabdacsapata 1947-ben alakult meg. 1973-ban harcolta ki az NB II-be kerülést, 1996–97-es évadban az NB1-et, pont 20 évet töltöttek az első osztályban. Az elmúlt négy szezonban négyszer voltak bronzérmesek a Magyar Kupában. 2012–13-es szezonban, a Dunaferr SE legyőzésével a bajnokságban lettek harmadikok.

  • A dágiaknak a kaput a 2016/17-es versenykiírás tette be. A csapat amatőrökből áll, ehhez képest a kiírás olyan, a rájátszásban olykor minden második napon meccset kell játszaniuk, amit nem tudnak megoldani. Az ok egyszerű: nem léphetnek le egy héten háromszor a munkahelyükről.
  • Jelenleg összesen négy ember van Magyarországon, aki képes profi statisztikát vezetni, jövőre a szövetség kötelezővé tette ezt.
  • Minden meccsről kötelező videofelvételt készíteni, amit másnap reggelre be kell juttatni a szövetségbe.
  • Ha csak egy nappal a meccs előtt jelentik le, milyen színű mezben játszik a csapat, vagy ha nincs huszonöt labda a teremben a a találkozók alkalmával megbüntetik őket.
  • Az állami támogatásból élő szövetség folyton bünteti az amatőr, piacról élő csapatokat ahelyett, hogy megkérdezné: mit segíthetek?
  • Mindezek nem csak a dágiaknak jelentenek gondot, lévén az országban legfeljebb három férfi profi csapat van, aki meg tudja oldani a profikra szabott előírásokat.

Az FIVB a legtöbb tagállammal rendelkező nemzetközi sportszövetség a világon, a röplabda az olimpiákon a legnézettebb sportágak közé tartozik. Ehhez képest Magyarországon ez a helyzet.