Ezért zárták ki Hosszú Katinkát az ob-n

Az indoklás szerint szabálytalanul rajtolt. Megkérdeztük, ez pontosan mit takar ebben az esetben.
Kapcsolódó cikkek

Az imént írtunk róla, hogy Hosszú Katinkát kizárták az úszók rövidpályás országos bajnokságán az 50 méteres gyorsúszás előfutamában. Az indoklás szerint szabálytalanul rajtolt. A klasszis úszónő számolt be erről a Facebookon és megjegyezte: igazságtalannak tartja a döntést.

Megkerestük Csurka Gergelyt, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) sajtófőnökét, mi is történt pontosan. Hosszú Katinka akkor mozdult meg a rajtkövön, amikor a versenyzőknek mozdulatlanul kell várniuk a rajtjelet.

Bemozdult a lába. Előnyt nem szerzett ezzel, de nem lehet méltányosságot gyakorolni, ebben a sportágban ez sajnos kizárás.

Mindez azt jelenti, hogy Hosszúnak nem jön össze a csúcsdöntés az ob-n. Az előző napokban 11 női egyéni számból 11-et nyert meg, a 17/17 ezúttal elmarad.

A bíróé a döntés

Nemhogy a magyar bajnokságon, de egyelőre az olimpián és a világbajnokságon sincs olyan, hogy a bírók videóznak. Az amerikaiak más esetekre már be akarták vezettetni, de a FINA ettől elzárkózott. A döntés kizárólag a bírókra van bízva, ha ők kimondanak valamit, az úgy van.

A rajtszabály egyébként így szól: Minden olyan úszót, aki a rajtjel elhangzása előtt indul, ki kell zárni.
Ha a rajtjel elhangzik, mielőtt a  kizárás megtörténhetett volna, a versenyszámot folytatni kell, és a vétkest vagy vétkeseket a versenyszám  befejezése után kell kizárni. Ha a kizárás a rajtjel elhangzása előtt megtörténik, a rajtjelet nem szabad megadni, a versenyben maradt személyeket vissza kell hívni. A versenyelnöknek meg kell ismételnie a rajt előtti hosszúsípszót (hátúszásnál a másodikat), az SW 2.1.5. szabály alapján.