Mutatjuk, hogy kell kétmillióból négymilliárd dollárt csinálni

Hol máshol, mint Amerikában kötötték meg minden idők legnagyobb sportüzletét.

Frank Fertitta III és Lorenzo Fertitta testvérek. Olaszok. Sziciliaiak. 54 és 48 évesek. Már így is volt mit a tejbe aprítaniuk, lévén ketten tulajdonolják Station Casinos nevű céget, amely kaszinókat üzemeltet Las Vegasban.

Frank vagyonát 1,4 milliárd dollárra becsülték eddig, míg Lorenzóét 1,6 milliárdra.

A két tesó nemcsak a rulettel és az egykarú rablókkal alapozta meg vagyonát, hanem azzal is, hogy remek érzékkel vásárolták meg 2000-ben potom kettőmillió dollárért az UFC-t, azaz az Ultimate Fighting Championshipet.

A két szicíliai tesó megalapította a Zuffa, LLC-t, bevitték ebbe a cégbe az UFC versenysorozat valamennyi jogát.

MMA

Az UFC lényegében az MMA (mixed martial arts) néven elhíresült ketrecharc hivatalos versenyrendszere. Az MMA olyan típusú szabályrendszerben zajló test- test elleni küzdelmet jelöl melyben egyaránt engedélyezettek az állóharctechnikák („stand up game”), földre vitelek („take downs”), és földharctechnikák („grappling”). Talán elfogultság nélkül kijelenthető, hogy korunk legdinamikusabban fejlődő, legkomplexebb küzdősport-szabályrendszereinek összessége.

Na mármost ezt a céget adták el 16 év után, szombaton, potom kétezerszeres haszonnal a WME-IMG médiabefektető alapnak.
A UFC azért ér ekkora összeget, mert hasonlóan a labdarúgáshoz, nincs a világnak olyan szeglete, ahol ezt az elképesztő ütemben fejlődő sportot ne ismernék, ne néznék. Ráadásul nemcsak élőben, hanem zárt televíziós láncon, és utólag közösségi oldalakon, videomegosztókon is.
Mára népszerűbb lett a sport, mint a profi ökölvívás, ráadásul sokkal nagyobb üzlet annál, mivel a leginkább érdekelt közönsége az úgynevezett “X és Z-generáció”, azok a ’90 után született fiatalok, akik már számítógépen, még inkább telefonon keresztül szemlélik a világot.
Ezt a generációt imádják a hirdetők, mi több, feléjük nemcsak az élő vagy televíziós meccseket lehet értékesíteni, hanem a labdarúgásban ismert FIFA-sorozathoz hasonlóan különböző konzolos és egyéb számítógépes játékok tucatjait is.