Lassan az lesz a hír, hogy hány orosz sportoló nem doppingolt

Be is vezetnek egy új doppingtörvényt Oroszországban.
Kapcsolódó cikkek

Nemrég írtunk róla, hogy többszáz doppingmintát vizsgáltak újra, amiket még a 2008-as pekingi olimpián vettek le, 31 esetben pedig kimutatták tiltott szerek használatát. Kedden kiderült, közülük 14-en oroszok, írja a BBC.

Az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko tartott is rögtön egy sajtótájékoztatót, ahol bejelentette: készül az új doppingtörvény Oroszországban. A kormány is támogatja, hogy a teljesítményfokozó szerek használata a jövőben bűncselekménynek számítson, így a jogszabályt hamarosan elfogadhatja az állami duma, a szövetségi törvényhozás alsóháza.

Bár további részleteket nem árult el, így a várható büntetési tételekről sem beszélt, az orosz hírügynökség jelentése szerint

a pénzbüntetés felső határa hárommillió rubel (12,7 millió forint), a szabadságvesztés maximuma pedig öt év lesz.

Alig több mint két hónap van hátra az olimpia kezdetéig, az orosz sport pedig romokban hever jelenleg. Bár Mutko szerint a jelenlegi doppingbotrány nem ad objektív képet róluk, nem szabad elfelejteni, hogy az orosz sportolók sorra buknak meg meldoniummal, az atlétáik pedig jelenleg el vannak tiltva a sporteseményektől.