Atlétika: három korábbi fejest örökre eltiltottak a sportágtól

Emellett milliós nagyságrendű pénzbüntetést is kiszabtak rájuk.
Kapcsolódó cikkek

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, mekkora doppingbotrány rázta meg az atlétikát, mivel kiderült, hogy több fejes is pénzt fogadott el azért az oroszoktól, hogy elhallgassák az ország sportolóinak doppingügyeit. A BBC cikke szerint ennek kapcsán most három korábbi vezetőt, a nemzetközi szervezet (IAAF) korábbi elnökének, Lamine Diacknak a fiát, a korábban tanácsadóként tevékenykedő Papa Massata Diackot, illetve az orosz szövetség tavaly lemondott elnökét, Valentyin Balaknicsevet és a korábbi atlétikai kapitányt, Alekszej Melnikovot

örökre eltiltották a sportággal kapcsolatos tevékenységektől.

Előbbi kettőt 17 ezer font (bő 7 millió forint), utóbbit 10 ezer font (bő 4 millió 200 ezer font) megfizetésére is kötelezték. Az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, Gabriel Dollét öt évre tiltották el csütörtökön.

Az etikai testület most még nem döntött az IAAF-et 1999 és 2015 augusztusa között irányító Lamine Diackról, aki a botrány központi figurája. A 82 éves szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.

A nemzetközi szövetség korábban felfüggesztette az orosz atléták versenyengedélyét is a doppingbotrány miatt.