Hosszú Katinka rekordidővel lett világbajnok

Az első napon mindkét döntőjét elveszítő Hosszú Katinka szerdán 100 háton világcsúccsal lett első.

Szerdán nem igazán lehetett boldog Hosszú Katinka, mivel a világ idei legjobbjának választott magyar úszó 200 pillangón és 400 vegyesen is nagy előnnyel haladt az élen, majd a hajrában mindkétszer a spanyol Mireia Belmonte Garcia győzte le, vagyis be kellett érnie két ezüstéremmel.

Csütörtökön aztán 100 háton taktikát váltott, és nem nyomta meg az első ötvenet: ekkor még csak a harmadik helyen haladt, alig több mint egy tizeddel lemaradva Emily Seebohm és Darina Zevina mögött.

A második ötvenen viszont begyújtotta a rakétákat, fokozatosan átvette a vezetést, majd elsőként ért célba, új világcsúccsal, 55.03 másodperces idővel.

Fotó: Europress Fotóügynökség

“Azért ezt odatettem, szépen! Na, most elképesztően jól érzem magam” – lelkendezett a 100 méter vegyes elődöntője és a 800 méter gyors előtt – amint az a szövetség Facebook-oldalán olvasható volt.
   
Aztán a programja végeztével már részletesebben is elemzett. “Ma úgy indultam neki a száz hátnak, hogy belepakolok mindent, és semmi nem érdekel, az sem, hányadik leszek, az sem, milyen időt úszom, csak érezzem, hogy mindent kiadtam magamból. Ezért volt az, hogy amikor beértem, tényleg fogalmam sem volt, hányadik vagyok, mennyit úsztam, csak néztem, aztán a táblán végre sikerült kiszúrnom, ja, hát első vagyok, ja, hát világcsúccsal! És akkor, azt hiszem, látszott, elég sok minden kiszakadt belőlem.”

100 méter vegyesen Hosszú Katinka a második, Verrasztó Evelyn pedig a nyolcadik legjobb idővel jutott be a pénteki döntőbe

Az elődöntő első futamában Verrasztó próbálkozhatott a finálés szereplés kiharcolásával, s 59.11 másodperces eredménye  erre esélyt adott. Saját mezőnyében negyedikként végzett, a második elődöntős nyolcasból pedig utóbb négyen előzték meg, így éppen befért a döntőbe.
    
Hosszú, aki pár perccel korábban világcsúccsal győzött 100 méter háton, a 800 gyors előtt biztonsági úszással lépett tovább, hiszen futamában 57.89 másodperces eredményével első lett.

Csütörtökön a délutáni programban Verrasztó Dávid egy bronzéremmel növelte a magyar érmek számát.