Szerdától menekülnünk kell a győzelembe

Telt ház, több mint kétezer szurkoló előtt debütál szerdán Miskolcon a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányaként Talant Dujshebaev.

Talant Dujshebaev kinevezése pillanatában olyan feladatot vállalt, amit leginkább egy krokodilfarm felett egyensúlyozó kötéltáncos mutatványhoz lehet hasonlítani. Olyanéhoz, ahol a kötelet két oldalról mozgatják…

Mert végül is miről van szó? Arról, hogy a szlovénok elleni júniusban elvesztett vb-pótselejtezős párharc után iszonyatosan remeg a férfi kézilabda-válogatott lába alatt ez a bizonyos kötél. Egyetlen hiba és lezuhanunk, azaz végleg oda az olimpiai részvétel, alant meg a sok éhes “krokodil” már csattogtatja a fogát…

Ezért erősen kérdéses, hogy apró lépésekkel sikerül-e visszanyerni az egyensúlyt és az egyetlen, egyben utolsó esélyt megragadva, a 2016. januári lengyelországi férfikézilabda Európa-bajnokságon vajon kivívjuk-e a riói részvételt?

 
Talant Dujshebaev, ha kell maga mutatja meg
Fotó: MTI 

2016 januárjáig azonban nyerni kell még egy-két nehéz Eb-csoportkör mérkőzést, és legalább másodikként tovább kell jutni a csoportból, hogy egyáltalán esélyünk legyen a fent említett kontinensviadalon azon két legjobb nemzeti válogatott közt végezni, akik a vb-ről még nem szereztek olimpiai kvalifikációt.

Na mármost: a kirgiz-orosz-spanyol szakvezető az első külföldi kapitány a magyar férfi kézilabda történetében. Az ő feladata, hogy szerdán portugálok, majd vasárnap Kijevben az ukránok legyőzésével megtegye az első lépéseket ezen a szinte reménytelennek tűnő úton.  A kvartett tagja még az orosz csapat is. Ketten jutnak tovább a csoportból. Az e heti párharcokban sérülés miatt nem vehet részt Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté.

Hogy mégis miben bízhatunk? Talán abban, ahogy Császár Gábor jellemezte az új kapitányt az nso tévének: „Dujshebaev konkrét elképzelése van a kézilabdáról és a csapatéletről és ebbe nem nagyon fér bele a kompromisszum!”

Pont, ahogy az olimpiai kvalifikációba sem. Mert nincs más lehetőség, mint előrefele menekülni a győzelembe.

Az Eb-selejtezők 5. csoportjának programja:

1. forduló:
Magyarország-Portugália, szerda 20.30, Miskolc
Oroszország-Ukrajna – az ukrán politikai helyzet miatt április 28-ra halasztva
 
2. forduló:
Ukrajna-Magyarország, vasárnap, 17.00, Kijev
Portugália-Oroszország, vasárnap 17.00, Vila Nova de Gaia

3. forduló (2015. április 29-30.):
Oroszország-Magyarország
Ukrajna-Portugália

4. forduló (2015. május 2-3.):
Magyarország-Oroszország
Portugália-Ukrajna

5. forduló (2015. június 10-11.):
Portugália-Magyarország
Ukrajna-Oroszország

6. forduló (2015. június 13-14.):
Magyarország-Ukrajna
Oroszország-Portugália