Lékai és Nagy speciális kezeléssel gyógyul

A Veszprém válogatott kézilabdázói minél előbb fel szeretnének épülni sérülésükből.

Mint ismeretes az MKB-MVM Veszprém két klasszis kézilabdázója is sérülésekkel küzd. Lékai Máté már több hete van kényszerpihenőn térdsérülése miatt, Nagy László pedig a múlt vasárnapi mérkőzésen szenvedett lovaglóizom szakadást, amely miatt több hetes kihagyásra számíthat.

Mindezek ellenére mindkét kiválóság helyet kapott a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőre készülő keretében, ráadásul klubcsapatuk is nehéz mérkőzések előtt áll. A két sportoló számára így most mindennél fontosabb a gyors felépülés. Ezért is döntött az MKB-MVM Veszprém vezetősége a hiperbár oxigénterápia (HBOT) alkalmazása mellett.


Fotó: MTI

„A csapatnak már van tapasztalata a magas nyomású oxigénterápiával, hiszen azt már Fazekas Nándor esetében is kipróbáltuk. A fiúk felépülésénél most kiemelten fontos az időtényező, és a kezelés ezen valóban sokat tud segíteni” – nyilatkozta Antonio Carlos Ortega az MKB-MVM Veszprém vezetőedzője.

„László és Máté már megkezdték a hiperbár oxigénterápiát, és mindkettőjüknek több hetes kezelésre lesz szükségük a kamrában a teljes gyógyuláshoz. Bízunk benne, hogy segítségünkkel a két kiváló sportember mielőbb visszatérhet a pályára!” – monda Dr. Szolnoki Nikolett a Hiperbár Centrum orvosigazgatója

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi gyulladások és sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások és műtétek után, besugárzás utáni bőr vagy lágyrész károsodás esetében, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór),   belső fül eredetű halláscsökkenés és fülzúgás kezelésére, valamint stroke miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. által működtetett Hiperbár Centrum nyújt orvosi hiperbár oxigén terápiás kezelést.  A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.