Szenegál ellopta a show-t a vébén

Az Egyesült Államok és a házigazda Spanyolország kötelező győzelme mellett az afrikai válogatott szolgáltatott témát a kosárlabda-világbajnokságon.


Kenneth Faried vette hátára az amerikai csapatot
Fotó: Europress Fotóügynökség

A címvédő amerikai kosárlabda-válogatott szombaton magabiztos játékkal indított: Anthony Davisék játszi könnyedséggel ütötték ki 114-55-re Finnországot. Vasárnap komolyabb ellenfél következett a sorban, méghozzá Törökország.

A török együttes nagy csatára késztette a kissé álmosan kezdő Egyesült Államokat, olyannyira, hogy Ömer Asikék a szünetben öt ponttal is vezettek (40-35). A harmadik negyed közepéig kínlódott az amerikai csapat, ekkor Kenneth Faried fontos pontjainak köszönhetően fordított Amerika. A negyedik tíz perc igazi örömjátékot hozott a tengerentúliak számára, jöttek a látványos kosarak és megoldások, végül 98-77-re nyert az USA.

Azt sejteni lehetett, hogy a házigazda spanyoloknak nem az Egyiptom elleni mérkőzés lesz a legnehezebb a tornán, Juan Orenga csapata pedig nem is okozott negatív meglepetést. Osztálykülönbség volt a felek között, Spanyolország 90-54-re nyert, Serge Ibaka 21 perc alatt dobott 18 pontot és szedett le 8 lepattanót.


Szenegáli győzelmét ünnepli
Fotó: Europress Fotóügynökség

Ritka pillanat is színesítette a játéknapot: szenegáli győzelmet láthattunk. Hogy ez milyen ritka, arra álljon itt az adat: a 2006-os vb-n az összes mérkőzését elveszítő afrikai gárda legutóbb 1998-ban nyert Dél-Korea ellen a világbajnokságon. Ezen a kettőn kívül még egy győzelme van Szenegálnak, még 1978-ból, Kína ellen. Most Puerto Rico volt az „áldozat”.

Nagy csatát ígért a szerb-francia találkozó és nem kellett csalódnunk, voltak izgalmak bőven. Szerbia hiába dolgozott ki megnyugtató előnyt az első félidőben, a gallok a harmadik negyedben visszajöttek a meccsbe. Kétpontos szerb fór maradt azért a hajrára, ám előbb Diaw dobott egy duplát, majd Lauvergne értékesített – kettőből – egy büntetőt, 74-73-ra nyert Franciaország.

Eredmények – kosárlabda-világbajnokság, 2. forduló

A csoport:
Franciaország-Szerbia 74-73
Spanyolország-Egyiptom 91-54
Brazília – Irán 79-50

B csoport:
Horvátország – Argentína 90-85
Szenegál – Purto Rico 82-75
Görögország – Fülöp-szigetek 82-70

C csoport:
Egyesült Államok – Törökország 98-77
Finnország – Ukrajna 81-76
Dominikai Köztársaság – Új-Zéland 76-63

D csoport:
Litvánia – Angola 75-62
Szlovénia – Mexikó 89-68
Ausztrália – Dél-Korea 89-55

Videó – Az amerikai győzelem: