Nincs meglepetés, Martiné az időfutam

Tony Martin nyerte a Tour de France hosszú időfutamát, Nibali maradt sárgában.

A Tour de France utolsó előtti napján rendezték a 2014-es kiírás egyetlen időfutamát, melyet a szám világbajnoka Tony Martin nagy fölénnyel nyert. Martin az 54 kilométeres pályát 1 óra 6 perc 21 másodperc alatt teljesítette, 1 perc 39 másodperccel előzte meg a második helyezett Tom Dumoulin-t (Giant-Shimano) és 1 perc 47 másodpercet adott a harmadik Jan Bartának (NetApp-Endura) – írja a velo.hu.

Az összetett élén Vincenzo Nibali (Astana) pozíciója nem forgott veszélyben. A sárga trikós több, mint hétperces előnnyel várhatta az időfutamot, melyet biztonsági versenyzéssel, de így is kiváló időeredménnyel teljesített. Nibali 1 perc 58 másodpercet kapott Martintól, végül a negyedik helyen zárt, miközben közvetlen üldözőivel szemben tovább nőtt az előnye. A végső győzelemhez már csak a vasárnapi etapot kell épségben teljesítenie.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Az időfutam a 2-4. helyet tekintve ígért nagy csatát. Végül Jean-Christophe Péraud (Ag2r-La Mondiale) a defektje ellenére ledolgozta 13 másodperces hátrányát Thibaut Pinot-val (FDJ.fr) szemben és ezzel előlépett a második helyre. Péraud hátránya az utolsó nap előtt 7 perc 52 másodperc Nibali mögött, míg Pinot elmaradása a harmadik helyen 8 perc 24 másodperc. Alejandro Valverde (Movistar) négy és fél percet kapott Martintól, a hátránya közel 10 percre ugrott Nibalival szemben, de a negyedik helyét megőrizte.

A top10-ben még két változás történt. Tejay van Garderen (BMC) kiváló időfutamot teljesítve az ötödik helyre lépett előre. Romain Bardet (Ag2r-La Mondiale) önmagához képest szintén nem ment rosszul, de egy defekt végleg megpecsételte a sorsát. A nap nagy nyertese Haimar Zubeldia (Trek), aki a belkines versenyzők gyengébb teljesítményét kihasználva a nyolcadik helyre lépett előre. Zubeldia pályafutása során ötödik alkalommal zárhat vasárnap a top10-ben a Tour de France-on.

További érdekességek a Tour de France-ról itt!

Eredmény – Tour de France, 20. szakasz

1 Tony Martin (Németország) Omega Pharma-Quick Step, 1:06:21          
2 Tom Dumoulin (Hollandia) Team Giant-Shimano, 0:01:39 hátrány        
3 Jan Barta (Csehország) Team Netapp-Endura, 0:01:47           

Az összetett állása:
1 Vincenzo Nibali (Olaszország) Astana Pro Team, 86:37:52        
2 Jean-Christophe Péraud (Franciaország) AG2R La Mondiale, 0:07:52          
3 Thibaut Pinot (Franciaország) FDJ.fr, 0:08:24