Szétszedtek minket a spanyolok

A világbajnok spanyol együttes ellen esélye sem volt a férfikézilabda-válogatottnak az Európa-bajnokságon.

A magyar együttes számára már az Eb előtti napok is komoly gondban teltek, hiszen Mocsai Lajos nem számíthat a kontinenstornán Nagy Lászlóra és Harsányi Gergelyre, ráadásul a kispad is meglehetősen rövid.


Esélyünk sem volt
Fotó: MTI

Ráadásul az első meccsen rögtön a világbajnoks spanyolokkal kerültünk szembe, akik ellen sok esélyünk nem volt, 6-7 góllal ítélték jobbnak az ibériai alakulatot a fogadóirodák, és ez be is jött.

Rögtön a kezdés után tetemes hátrányt szedtünk össze, majd csak futottunk az eredmény után, így a szünetben már héttel voltunk lemaradva a spanyoloktól. A második felvonásban az ellenfél visszavett az iramból, de félgőzzel is simán lenyomtak minket, végül megmaradt a hétgólos különbség: 34-27-re kikaptunk.

A magyar válogatott legközelebb kedden lép pályára: akkor Izland ellen kell helyt állni.

Eredmény – kézilabda Európa-bajnokság, B csoport

Magyarország-Spanyolország 27-34 (10-17)
gólszerzők: Iváncsik G. 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Császár 2/2, Mocsai 2, Schuch 2, Gulyás 2, Szalafai 2, Nagy K. 1, Ancsin 1, Putics 1, Ilyés 1.

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Vadkerti és Ilyés révén minusz ötre zárkóztunk fel az 57. percben, de Garcia ezt tovább növelte (25-31). Putics is megszerezte mai első gólját, Tomas pedig büntetőből volt eredményes (26-32). Rivera ziccere is a magyar kapuban pihen, a másik oldalon pedig Szalafaié. Végül 34-27-re kaptunk ki.

51-55. PERC: Szalafai ejtése a kapuban kötött ki. Tíz perccel a vége előtt hattal mennek a spanyolok (23-29). Mát héttel, Grubindo lőtte az újabb góljukat (23-30). Már a világbajnok sem veszi túl komolyan ezt a meccset, hiszen érzik, zsebben van a győzelem. Putics ráadásul kihagyta a hetest, maradt a 30-23.

46-50. PERC: Andreut nem tudjuk tartani beállóban, de Garcia és Tomas is növelte a spanyolok előnyét, miközben mi csak egyszer voltunk eredményesek (21-29). Vadkerti szépített, percekkel később pedig emberelőnybe kerültünk (22-29).

41-45. PERC: Lékai szemfüles módon labdát szerzett, majd Iváncsik negyedik gólját szerezte meg (17-22). A szétesett magyar védekezést kihasználva Enterrios a gólszerző, ráadásul Ancsint kiszórták két percre. Gulyás bevágta, de egyre kevesebb esélyünk van a sikerre. Látszik, hogy rövid a padunk. Rocas is betalált, lemaradtunk róla (18-24). Mikler lejött, Tatai Péter védi a magyar kaput. Rocas ejtése is bent van, majd két gól itt, kettő ott (20-26),

36-40. PERC: Mocsai kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a spanyolok, majd eladták a labdát, amit Iváncsik küldött a kapuba (13-18). Hiába lőttünk gyorsan három gólt is, a spanyolok is termelik őket, Macheda gólja után így módosult 16-22-re az állás.

31-35. PERC: Leindítottak minket a spanyolok a kezdés után, így Ugalde eredményes, de Lékai is dobott egy gólt (11-18). Sok a hiba a szünet óta, de Mocsai Tamás szerencsére betalált, nagy távolságból (12-18). A spanyolok is visszavettek az iramból, érzik, hogy ez a meccs már megvan.

Az Eb első meccsén, fél óra játék után hétgólos hátrányban vagyunk a világbajnok spanyolok ellen.

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Egy lövés után megszereztük a kipattanót, Lékai pedig bevágta a labdát (10-13). A spanyolok leindítottak minket, ez ellen nem tudunk védekezni, Guardiola pedig góllal fejezte be az akciót (10-14), majd kaptunk még egyet. Pedig nemrég még egy gólra voltunk tőlük. Ajajj… Andreu és Ugalde talált be a spanyoloknál, majd a félidő zárásaként időn túli szabaddal jöttünk, de eredménytelenül, 17-10 oda.

21-25. PERC: Gyorsan lőttünk kettőt, így 9-10-re zárkóztunk fel, de csak rövid ideig, hiszen Maqueda nagy bombát küldött a magyar kapuba (9-11). Fuhh ez de kellett, gyorsindítás után Mikler eszméletlen nagy bravúrt mutatott be. Eddig remekül véd. Puticsot kiültették és még hetes is a spanyoloknak (9-12). Sőt, most már néggyel mennek…

16-20. PERC: Most mi is emberelőnybe kerültünk, jó lenne faragni a hátrányból. Ezt Császár kezdte meg hetesből (4-9), majd Iváncsik két gólt szerzett egy perc alatt (6-9). A hálóban landol a hetedik magyar gól is, remek. Rocas sajnos bevágott egy hetest, öt perc után találtak be ismét (7-10).

11-15. PERC: Rivera hetesével már öttel mennek a spanyolok (2-7). Szerencsére mi is büntetőhöz jutottunk, amit Császár értékesített. A gól örömére felcsendült a Dallas című sorozat főcímdala, az okát nem értjük (3-7). Kettős emberelőnybe kerültek a spanyolok, Rivera meg is büntette ezt (3-8). Ez is bent van… Tomas révén már 9-3 oda.

6-10. PERC: Gulyás szerzi a magyar válogatott első gólját, kellett ez már. Szerencsére Mikler Roland nagy bravúrt mutatott be (1-3). Guardiola második gólját szerzi, 4-1 oda, Mocsai időt kért. Nagy Kornél iszonyatosan nagy gólt ragasztott a kapuba, a fordulás után viszont Tomas is betalált (2-5). Négy a kettő ellen hoztánk ránk a labdát, Tomas pedig bevágta (2-6).

1-5. PERC: A spanyolok kezdték a találkozót. Piros-kékben játszanak, mi fehér dresszben. Guardiola révén az ibériaiaknál az előny, majd Császár lövését fogta a kapus (0-1). Canellas lőtte át a magyar falat (0-2). Hihetetlen, Iváncsik egyedül vitte a labdát Sierrára, de a hálóőr megint fogta a ziccert. Közben kaptunk még egyet, Enterrios a gólszerző (0-3).

A csoportunkban már lejátszottak egy mérkőzést: az izlandi válogatott könnyedén, 31-26-ra nyert a norvég csapat ellen.

Előzetes: Meglehetősen nehéz dolga lesz a magyar együttesnek a kontinenstornán, hiszen a válogatott keretében nincs ott a sérüléssel bajlódó Nagy László, valamint az apai örömök elő néző Harsányi Gergely, így Ilyés Ferenc lesz a csapatkapitány az Eb-n.

Az első meccs előtt nagyon nincs is értelme esélyt latolgatni, hiszen bár bravúr kell a világbajnok spanyolok legyőzéséhez, nem tudni, mire lesz képes ez a magyar válogatott Aalborgban.

A spanyolokkal egyébként tavaly kétszer játszottunk: januárban a vb-n simán vertek minket, mint ahogy novemberben Debrecenben is.

Az izlandi válogatott könnyedén, 31-26-ra nyert a norvég csapat ellen