Bolgár lobbizott a magyarokért a torinói világkupán

Bár az ISU tanácsnak magyar tagja is van, információink szerint mégis egy bolgár állt ki a magyar férfi váltó mellett a torinói rövidpályás gyorskorcsolya világkupán hozott téves bírói döntés után.

Amint arról már beszámoltunk, a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó téves bírói döntések, valamint nemzetközi sportdiplomáciai nyomás miatt nem szerzett olimpiai kvótát a februári ötkarikás játékokra.

Először Torinóban zárták ki a csapatot, majd sárgalappal súlyosbították a büntetést, amit aztán visszavontak, majd az ISU a többi nemzet nyomására mégis újra érvénybe léptette az ítéletet. Ezután ebből a gödörből felállva ismét csak egy hajszál választotta el a fiúkat a szocsi kvótától, ám a B döntőben élen álló Knoch Viktort egy kanyarral a futam vége előtt kilökte a második helyen álló kínai.

 

 

 

Knoch Viktor váltja Liu Shaolin Sándort
Forrás: moksz.hu/Sallak György

A torinói kizárást követően a döntnök azzal hárította el a magyar csapat reklamációját, hogy nincs ideje visszanézni a videót. „Sanyi egy pöccintést érzett hátulról a korcsolyáján, ami miatt korrigálnia kellett. Eközben a külső ívről, tipikus olasz stílusban előzni próbáló Dotti épp mellé ért, bár nem volt megfelelő helyzetben az előzéshez, hiszen nem volt meg a szükséges sebességkülönbség. Sanyi elvesztette az egyensúlyát, kicsúszott és magával sodorta Dottit is. Sanyi még saját lábán jött le a jégről, Dottit hordágyon kellett levinni. A korházban utána megbeszélhették a történteket.” – mesélte Darázs István, a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott csapatvezetője, és a MOKSZ gyorsasági szakágainak sportigazgatója.

 

 

„A kizárásba még bele is egyeztünk volna, mert úgy nyolcadikként zártuk volna a Torinói világkupát, ami megfelelő pontszámot hozott volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Azt a sárga lapot szerettük volna megóvni, amit veszélyes korcsolyázás miatt adtak, hiszen az a 17. helyre sorolt volna minket vissza. A bíró azt mondta, nem kell hivatalos óvást benyújtani, az eredmény még nem lezárt, és valóban, a hivatalos, döntnöki aláírással hitelesített végeredményben mi sárgalap nélkül szerepeltünk. Az időmérést végző Swiss Timing azonban addigra már kiírta a kijelzőre és felrakta az internetre a végeredményt – sárgalappal. A valódi probléma azonban az, hogy ki hogyan értelmezi az ISU szabályzatban szerepelő „verseny után” kifejezést. A döntnök ugyanis csak az összes futam lezajlása után nézte vissza a videót és változtatta meg döntését, nem közvetlenül a mi futamunk után. A japán és a francia csapat állt az ellenünk irányuló összefogás élére, az ISU pedig nekik adott igazat: közvetlenül a futam utánra vonatkoztatják a verseny után kifejezést.” – magyarázta Darázs István a végső döntés okát.

 

 

 


Knoch Viktor remekül versenyzett, de ez is kevésnek bizonyult
Forrás: moksz.hu/Sallak György

„A döntnök vissza sem akarta nézni a futamunkat, közölte, hogy nem ér rá, neki erre nincs ideje. Persze két futam között tényleg nem lett volna.” – mondta Liu Shaolin Sándor. „Végül egy a magyar szövetség vezetőivel jó viszonyt ápoló bolgár ISU tanács tag állt ki mellettünk, ő vette rá a bírót, hogy nézze vissza, mi történt.” – egészítette ki Béres Bence. „Általában úgy vannak vele, hogy azokat zárják ki, akik nem reklamálnak. A többi nemzet többet balhézik, mi nem szoktunk, ezért egyszerűbb, ha velünk szúrnak ki.” – tette még hozzá.

 

 

A kolomnai események aztán végleg kiborították a versenyzőket, a történtek mind a jégen, mind pedig a lelátón igencsak felborzolták a kedélyeket. „Nagyon nehéz egy ilyen helyzetet lekezelni. Bence olyan ideges volt, hogy oda is mentem hozzá és mondtam neki, hogy menjen le a jégről, mert láttam:  különben balhé lesz.” – válaszolta Sándor arra a kérdésre, hogy hogyan tudja ezt magában elrendezni egy sportoló. „Én nagyon forrófejű vagyok, és ha jelenetet rendeztem volna a jégen, a harmadik sárgalapomat kaptam volna a szezonban, ami eltiltást jelent. Igaza volt Sanyinak, lementem, de a pálya mellett a gúnyolódó arcokat látva nehezen álltam meg, hogy oda ne menjek. Ha nincs ott a csapatorvos és a masszőr, biztos, hogy cirkusz lett volna.” – mesélte Bence, hogy ő hogyan élte meg az eseményeket.

 

 

Közben a magyar csapat többi tagja a lelátóról nézte az eseményeket. A női váltó tagjai is elég nehezen tudták visszafogni magukat. „A kazahok nagyon örültek annak, hogy kiestünk, hiszen így ők előrébb végeztek. Ez még hagyján, de két másik versenyző, talán egy izraeli és egy francia nevetett és gúnyolódott azon ami történt. Heidum Berni hátra is fordult, hirtelen azt hittük, nekik ugrik, de csak dühösen kifakadt, hogy ez lenne sárga lap a kínainak, nem az, ami Torinóban történt.” – osztotta meg velünk Lajtos Szandra.

 

 

És hogy miért reagálták le a magyarok riválisai ilyen kárörvendően a magyarok kálváriáját? Erről is megtudjuk a versenyzők véleményét: sokat fejlődött a magyar csapat az utóbbi időszakban, és most már olyan nemzeteket is maguk mögé utasítanak, akik azelőtt megszokták, hogy ott vannak az élen. Most pedig féltékenyek.