Jöhet az újabb magyar curlingsiker

A norvégiai Stavangerben rendezik szombattól a curling csapat Európa-bajnokságot. A mieink a B csoportban küzdenek, és céljuk a bravúr, azaz a feljutás kivívása, férfi és női vonalon is. Most a fiúkról esik szó.

Igen, bravúr lenne a magyar válogatott feljutása, mert ez a sportág még mindig gyerekcipőben jár idehaza, igaz viszont, hogy kezdi kinőni azt, és “elkopott már a cipő talpa is”. Ugyanis a hazai feltételeket figyelembe véve szinte csoda, hogy idén már világbajnokot (!) is ünnepelhetett a magyar curlingtársadalom.

Rögtön kettőt is, hiszen Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya nyerte a vegyes páros vb-t (ebben a sorozatban egyébiránt már volt egyszer egy ezüstünk Nagy György és Szekeres Ildikó révén).

A vegyes csapat Eb-n a magyarok bronzérmes lettek (ez a szakág legjobb eredménye eddig), míg a junior Eb-n a lánycsapat ezüstérmes nyert ebben az évben.

Magyarországon 16 egyesület működik, 236 igazolt versenyzővel, közülük nagyjából 60-an még ifjúsági korosztályúak. A női A csoportos bajnokságot 6 csapat vívja, ugyanez a szám a férfiaknál 8, de náluk van B csoportos liga is. A tervek és az igények azt diktálják, hogy induljon el a férfi C csoport és a női B csoport, ez vélhetően idén be is következik.

Egyetlen curlingpálya működik hazánkban (elég drága egy ilyen létesítmény fenntartása), Kamaraerdőn, a fővárosban, a pálya viszont kiváló minőségű, a környező országok közül több a saját bajnokságát is itt rendezi.

2011-ben a magyar női és férfi együttes is kivívta az A csoportos szereplést a csapat Eb-n, de a 2012 decemberében rendezett kontinenstornán nem sikerült bentmaradni a nagyoknál egyikőjüknek sem.


Ők képviselik a magyar színeket a férfimezőnyben
Fotó: ecc2013.curlingevents.com

Most a magyar színeket a norvégiai csapat-Eb-n az Ézsöl Gábor, Belleli Lajos, Hall Krisztián, Varga Balázs összeállítású válogatott képviseli, a csapat vezetője Vaspöri Tamás lesz. Őt kérdeztük az esélyekről.

Van esély a feljutásra?

Igen!

Ebben a sportágban gyakoriak a meglepetések vagy kiszámítható a mezőny, és túl nagy csodák azért nem akadnak?

Előfordulhatnak meglepetések, de azért úgy gondolom, hogy van 4-5 csapat amelyik odaérhet a feljutó helyekre a B csoportban küzdő 16-ból. Amúgy a curling olyan sportág, ahol egy meccsen bármi megtörténhet, a legesélytelenebb is megverheti a legjobbnak kikiáltottat. Az Eb-n induló csapatok egyikét sem szabad egyáltalán leírni…

Ha most odamennénk a nagy vetélytársak csapataihoz, ők megemlítenék a magyar válogatottat, mint esélyest?

Biztos vagyok benne. Tavaly az A csoportban szerepelt a magyar válogatott, a kiemelésben is 2. helyen vagyunk a németek mögött. Kicsit ugyan megváltozott a csapat összetétele az elmúlt évben, de reméljük, és én úgy is gondolom, hogy ezzel a cserével nem jártunk rosszul.

Szükséges az ellenfelek feltérképezése a curlingben, vagy mindenkinek megvan a maga taktikája és azt kell ráerőltetni az ellenfélre?

Fontos dolog figyelni az ellenfeleket. A felkészülési időszakban próbáltunk minél több komoly nemzetközi versenyen részt venni, ahol tudtunk is játszani néhány leendő ellenfelünkkel, illetve akikkel nem sikerült, azoknak a stílusát tanulmányoztuk. Az Eb-n minden meccsünk előtt átbeszéljük majd, hogy milyen taktika követendő, függően az ellenfél stílusától és vélt vagy valós játékerejétől. A curlingben mindig a következő meccsre kell fókuszálni, nem szabad a többiekkel foglalkozni. Nekem, mint edzőnek az a dolgom, hogy amennyire tudom, figyeljem a többiek játékát is ott a helyszínen. Ez nem lesz egyszerű, hisz sok esetben a mérkőzések egy időben zajlanak… Minden ellenfelünkre lesz egy alapstratégia: offenzíven vagy defenzíven játszunk, és ezen belül is vannak fokozatok. A B csoportban alapvetően jellemzőbb a védekező típusú játék, mert a támadás sokkal precízebb köveket igényel. Ezt főleg a gyengébb képességű csapatok nem tudják, illetve nem merik bevállalni, ezért próbálják inkább “szétütni” a játékot, vagyis egyszerűsíteni. A saját tapasztalat az, hogy a B csoportban ezzel viszonylag jól meg lehet élni (feljutni talán nem), de az A csoportban ez csak a sima kieséshez elég.

Az improvizáció fontos?

Természetesen a stratégia csak akkor tud jól működni, ha párosul hozzá a tökéletes kődobás is. Az viszont nagyon ritka, még az A csoport elején is, hogy egy csapat (vagy akár csak egy játékos is) csak tökéletes köveket dobjon egy egész meccsen keresztül. Ilyenkor lép be az improvizáció. A skipnek (csapatkapitány) nagyon gyorsan kell reagálni az adott szituációra és annak megfelelően játszani tovább, de az alapstratégia irányába. Ez komoly koncentrációt, és odafigyelést igényel fejben.

Miben erős a férficsapatunk, azaz ti?

Azt hiszem, elég jól sikerült megtalálni a csapategységet. A játékosok jól kiegészítik egymást a pályán és a pályán kívül is. Megvannak a közös célok, és úgy hiszem, ezért mindenki még a vállaltakon kívül is mindent belead, enélkül biztosan nem sikerülhetne.

Mennyit kell gyakorolni egy héten ahhoz, hogy egy ilyen világeseményen esélyünk legyen a jó szereplésre?

Minél többet annál jobb. Láthatunk nemzetközi példákat  arra, hogy csapatok nagyon rövid idő alatt a világ élvonalába kerülnek, az oroszok és a kínaiak például. Ezekben az országokban a pénzt nem sajnálva tudnak felépíteni egy csapatot, akik éjjel-nappal csak a curlinggel tudnak foglalkozni, mindezt a világ legnevesebb edzőinek segítségével. Magyarországon mindenki munka és család mellett űzi ezt a sportot, ami hatalmas megterhelés minden szinten. Időben és anyagilag is. A szövetség mindent megtesz, hogy segítse a felkészülésünket, de így is minden játékosnál komoly összegeket emészt fel egy Eb-felkészülés.


Ézsöl Gábor, a csapat meghatározó tagja
Fotó: curling-sport.hu

A mostani férficsapat mennyit gyakorolt?

Heti egy kétórás csapatedzés, valamint heti másfél óra egyéni edzés volt az alap. Ezenkívül az elmúlt öt hónapban részt vettünk nyolc nemzetközi és hazai versenyen, Edinburgh-tól Cortináig, Baseltől Prágán át Garmish-Partenkirchenig… Volt egy edzőtáborunk is Németországban. A nyári szünetben pedig mindenki a vállaltaknak megfelelően végezte el az alapozást, ami futásból, úszásból és kondizásból állt. Szeptember elejétől három szabad hétvégéje volt a csapatnak, amit a családdal tudott tölteni. Azt gondolom, ennek elégnek kell lenni…

Van-e bennetek olyan irányú bizonyítási vágy, amely a nagyközönségnek szól, akik nem tudják értékelni a curlinget, beárazni úgymond? Nem tudjuk, mit jelent egy ilyen siker, mit jelent a B vagy épp az A csoportban szerepelni.

Ez nehéz kérdés. Sokkal inkább magunknak akarunk bizonyítani. Természetes nagyon jót tesz a sportág elismertégének egy siker, mint ahogy ezt láthattuk tavasszal, amikor a Palancsa Dóri-Kiss Zsolt páros aranyéremmel tért haza Kanadából a vegyes páros vb-ről, vagy amikor szeptemberben a vegyes válogatott bronzérmes lett az Eb-n. De ezt mi most nem tartjuk fő szempontnak. Persze, ha a média segít minket azzal, hogy beszél rólunk, az mindenképpen hasznára vállhat az egész sportágnak. Amúgy meg: nyerni jó.

Helyén kezelik a curlinget itthon?

Én azt gondolom, hogy olimpiai sportágként elég kis megbecsülése van a curlingnek hazánkban. Persze nekünk (a most a curlingben lévőknek) kell szolgáltatni a jó eredményeket, hogy minél több támogatást tudjunk szerezni. Adott körülmények között az, hogy a nők a a 17. (a tizenkettediken Európában), a férfiak pedig 20. helyen állnak a világranglistán (ők tizenharmadikak Európában), egy nagyon jó eredmény, főleg annak tükrében, hogy nagyjából 10 éve folyik komoly curlingezés Magyarországon, curlingezésre alkalmas jég pedig pusztán 8 éve van idehaza.

Nem zárt kör a curlingtársadalom?

Nem hinném. Rendszeresen vannak a kamaraerdei pályán nyílt edzések, ahová bárki eljöhet és kipróbálhatja a játékot. Szerintem nagyon könnyű beleszeretni és benneragadni. A szövetség is próbál megtenni mindent a népszerűsítés érdekében. Ehhez jönnek nagyon jól az eredmények, amiből ebben az évben eddig nem volt hiány. A szabályozás is olyan, ami elősegíti az utánpótlás fejlesztését. Külön utánpótlás-bizottság is működik a szövetségen belül. Szóval a kapuk nyitva állnak, tessék jönni!

Eltökéltek tehát a férficsapat tagjai. A lányokról nemrég írtunk, ők is több edzőtáborban és versenyen vettek részt, az egyik legrangosabbat meg is nyerték idehaza.

A magyar csapat tagjai:

Vaspöri Tamást megkértük arra is, mutassa be a magyar válogatott tagjait.

Ézsöl Gábor: “Skip, és befejező ember”. Gábor jó irányító. Jól fogja össze a csapatot, és tudja motiválni is társait. Ezt valószínűleg az üzleti életből hozta, hiszen cégvezetőként dolgozik.

Belleli Lajos: “Harmadik”. Lali a legnyugodtabb természet a csapatban, nagyon jól tudja kívülről is szemlélni a dolgokat és a véleményét nem rejti véka alá. Sokat segít Gábornak bonyolult állásoknál meghozni a legmegfelelőbb döntést.

Hall Krisztián: “Második”. Krisz a legfiatalabb a csapatban és talán a legvehemensebb is. Ebből fakadóan néha nem ért tökéletesen egyet a skip döntéseivel, de elfogadja azokat. Imádja a játékot, és nagyon oda tudja tenni magát minden helyzetben. Lehet rá számítani.

Varga Balázs: “Első (Lead)”. Balázs az “új” tag a csapatban. Nagyon jól beilleszkedett. Alázattal van a csapat iránt, és mindent megtesz a győzelemért. Elfogadja a döntéseket, de határozott véleménye van.

A stavangeri Európa-bajnokságon a B csoportban két nyolccsapatos csoportban küzdenek a válogatottak. A csoportokból az első két helyezett jut a négy közé, és végül két csapat vívja ki az élvonalbeli szereplés jogát.

B1 csoport: Anglia, Spanyolország, Észtország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Törökország

B2 csoport: Ausztria, Belgium, Horvátország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Wales

Az A csoportban egyébként jelenleg a következő válogatottak szerepelnek: Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Lettország, Norvégia, Oroszország, Svédország, Skócia, Svájc.

Videó – a vegyes páros iidei világbajnoki döntőjéről és aranyérméről: