33 méteres hullámon lovagolt – világcsúcs!

Hétfőn a brazil Carlos Burle a történelem eddigi legnagyobb hullámát lovagolta meg a portugáliai Nazaré partjainál.
Kapcsolódó cikkek

Kevesen gondolnák, hogy a hétvégén Nyugat-Európán végigsöprő szuperviharnak néhányan még örültek is. Mondjuk a ménkű inkább Angliában csapott le és sokkolta az embereket, de a kiterjedése miatt az Atlanti-óceán délebbi részén, a portugáliai Nazaré városánál is magasra verte a hullámokat.

Félelmetes 30 méteres hullám tetejéről száguld a mélybe Carlos Burle
Fotó: AFP

Egy brazil csapat például éppen azért utazott oda, hogy kihasználva az óriásira dagadó hullámokat Guinness Rekordot állítson fel hullámlovaglásban.

A hawaii születésű Garrett McNamara 2011. november 1-én 23,77 méteres hullámot lovagolt meg – mindeddig ezt tartották a csúcsnak, de 2012 májusában ugyanitt egy 30 méter körüli is meg volt neki.
A mutatvány korántsem veszélytelen. Ha belegondolunk, hogy egy 10 emeletes ház 33 méter magas, akkor elképzelni is iszonyatos, hogy egy ekkora hullám mekkora mozgási energiát, víztömeget jelent.


Carlos Burlénak csapattársa Pedro Scooby gratulál
Fotó: AFP

No, a brazil Carlos Burle hétfőn nagyságrendileg éppen ekkora hullámot kapott el, majd érkezett le róla sikeresen, miközben többi próbálkozó társa közül Maya Gabeira majdnem odaveszett.

“Óriási szerencsém volt. Soha nem tudni, mikor és hol kaphat el az ember egy ekkora mozgó víztömeget. Hatalmas adrenalin sokk volt miután visszatértem a hullámról” – nyilatkozta Burle a partraérkezéskor. A csúcsbeállítás helyszíne, a Nazaré melletti Praia de Norte arról híres, hogy a partszakasztól nem messze egy 300 méter mély víz alatti szurdok helyezkedik el, amelyet néhány száz méteren belül sekély víz követ, ezért ezen a területen rendszeresek az óriási hullámok. Mondjuk az ekkorák itt is ritkák…

A 45 éves brazil nem kezdő a szakmában, 2001-ben már meglovagolt egy 22 méteres ( 72 láb ) hullámot az észak-kaliforniai Mavericksben. Íme a világcsúcs.