Rajongói adományokból verné meg az olimpiai bajnokot

Sven Kramer neve többek számára a vancouveri melléfogásról lehet ismerős: edzője rosszul mutatta a pályaváltást, ez pedig olimpiai bajnoki címébe került, ugyanis toronymagasan vezetett, de kizárták. Hollandia jelenleg talán legismertebb téli sportolója, sokak szerint legyőzhetetlen. Az olimpián tőle várják az aranyérmet 10 000 és 5000 méteren, valamint váltóban is.  Ezúttal azonban igazi kihívója is akad a 22 éves belga Bart Swings személyében.

Kevesen tudják, hogy a gyorsasági görkorcsolya és a jeges gyorskorcsolya között mekkora átjárás van, néha a semmiből tűnnek fel a jégen olyan klasszis versenyzők, mint a hollandoknál a sprinter Mulder ikrek és az elsősorban 1500-on remekelő Koen Verweij, vagy a franciák egyik legjobbja, alexis Contein. Így került a jégcsarnokba a belgák görkorcsolya-nagyágyúja, a négyszeres junior, ötszörös felnőtt világbajnok Bart Swings.

Mindössze két és fél éve állt jégre, de olyan gyorsan fejlődik technikailag, hogy már szorongatja Kramert, sőt, az idei négytávú világbajnokságon 10 000 méteren már csak öt századra volt holland riválisától, összetettben pedig bronzéremmel tért haza. Nem csoda hát, hogy ellenfelei tartanak tőle, meglepetést okoz Szocsiban.

Mivel azonban a gyorskorcsolya Belgiumban nem olyan népszerű mint az északabbra fekvő németalföldi országban, ezért kevés anyagi támogatást kap. Ezért most a 4Skating nevű alapítvány segítségével igyekszik felhívni magára és a gyorskorcsolya és a görkorcsolya kombinálásában rejlő lehetőségekre a figyelmet. Honlapján rajongóit kéri, hogy emelt díjas sms-ekkel, egyéni tervezésű ruhadarabok megvásárlásával vagy egyéb felajánlásokkal támogassák Szocsiba való kijutását és a belga gyorskorcsolyázás fejlődését.

„Az gyakori, hogy egy versenyzőt két-három nagy szponzori cég támogat, a mi célunk azonban az, hogy 100-200000, esetleg 1 000 000 rajongó és támogató álljon a sportolónk mögé, és teremtse meg számára a legjobb felkészülési feltételeket, hogy felvehesse a versenyt olyanokkal is, mint Sven Kramer, Shani Davis, Mart Tuitert vagy Havard Bokko” – írja Bart Swings csapata a honlapon.