Kizárták az 50 kilométeres gyaloglás címvédőjét

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) kizárta a londoni csapatból Alex Schwazert, aki a pekingi játékokon 50 km-es gyaloglásban volt aranyérmes.

A hétfői közlemény ugyan nem említette név szerint Schwazert, ám az olasz média több megbízható forrásra – közöttük egy edzőre – hivatkozva adta hírül a 27 éves atléta lebukását.

A CONI szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tájékoztatta arról, hogy a július 30-án Oberstdorfban tartott ellenőrzést követően a sportoló szervezetében tiltott szer, EPO nyomaira bukkantak.

Később az atléta is megszólalt az ügyben:
“Szerettem volna minél erősebb lenni az olimpián, nagyon súlyos hibát követtem el” – mondta Schwazer. “Egyedül tettem, amit tettem. Sportolóként véget ért az életem.”

Schwazer a napokban megfázásra hivatkozva lemondta a részvételt a 20 kilométeres ötkarikás viadalon. Az 50 kilométeres gyaloglást egyébként szombaton rendezik Londonban.

Ez a tizedik doppingeset az olimpián: korábban Lujza Galjulina üzbég tornász, Hysen Pulaku albán súlyemelő, Tameka Williams St. Kitts és Nevis-i atléta, Viktorija Baranova orosz női pályakerékpáros, Amin Lalu marokkói férfi 1500-as futó, Marina Marghieva moldovai kalapácsvető, Diego Palomeque kolumbiai atléta, Kissya da Costa Cataldo brazil evezős és Nicholas Delpopolo amerikai cselgáncsozó bukott le.