Úszóink jó formában, ruhától függetlenül

A szczecini rövidpályás Eb-n 21 úszónk indul, Kiss László bennük jobban bízik, mint az új szuperdresszben.

Nem a tervezett létszámmal vesznek részt a magyarok az e heti rövidpályás kontinensviadalon. A hölgyek közül többen még nem épültek fel teljesen sérülésükből operáció után vagy nem harcra készek (Risztov Éva, Kapás Boglárka, Dara Eszter, Mutina Ágnes).

A párás, ködös idő miatt akadtak kisebb kórságok, de ezek komolyabban nem gátolták a munkát.

„A rövidpályás Eb és a jövő heti USA-Európa úszóviadal lezárása az olimpiai felkészülés egyik szakaszának, e két verseny szintfelmérőként is szolgál” – mondta Kiss László szövetségi kapitány, aki hozzátette, nem készültek különösebben a rövidpályára, már csak azért sem, mert idehaza kevés a megfelelő szintű 25 méteres medence.

A társaságról az mindenképpen elmondható, hogy jól sikerült ez a makrociklus, a közelmúltban lezajlott százhalombattai országos bajnokságon úszott idők jobbak voltak, mint tavaly, ugyanebben az időszakban.

„Kedden utazunk Szczecinbe, az amerikaiak elleni viadalra két részletben, egynapos eltéréssel repülnek el a versenyzők Atlantába. Az USA-Európa viadal egy régen dédelgetett ötlet, ami most valósult meg, és külön büszkeség, hogy az öreg kontinens csapatának az egynegyedét mi alkotjuk”.

Összefoglalva: a hét végi rövidpályás Eb-n és a rákövetkező USA-Európa viadalon a helyezések másodlagosak, a londoni felkészülés szempontjából az elért időeredmények a fontosak.

Amíg a szakmát az időeredmények részletei érdeklik, a világ azzal van elfoglalva, hogy mikor lesz a múlt héten bemutatott szuperdressz versenydebütálása.

Csodát tesz-e az új úszódressz?

Az új ruhával (sőt, szuperszemüveggel és-sapkával) elsőként kirukkolt sportszergyártó (Speedo), illetve az őt jól felfogott érdekből követő többi cég nyilván ebben reménykedik.

Mert ha az új modell csak valamennyi részét beváltja a csodás ígéreteknek, akkor újra közel kerülhetünk a világcsúcsokhoz, és a gyártók tömegével adhatják el új termékeiket – hiszen, bár a szlogen az úszás gyorsabbá tétele, a lényeg, mint mindig, a pénz.

A pekingi olimpia előtt egyszer már kitört a ruhaforradalom, melynek áldásaiból a magyarok csak késéssel részesültek.

Kiss László szerint a mieink nem szenvednek hátrányt a ruhaversenyben, a szövetségi kapitány némileg kétkedve várja a szuperdressz csodáit.

– Mi a véleménye az új ruháról?
– Amellett, hogy úszás- és nem ruhapárti vagyok, kíváncsi vagyok rá. Ugyan nem a magyar válogatottat ellátó cég (Arena) jelent meg vele először a piacon, de már náluk is készül.

– Azon kívül, hogy a várható gyorsulásból és a világcsúcsokból a gyártók profitálnak, mégis mire jó ez az egész?
– Mostanra már a mi sportágunk is technikai sport lett bizonyos értelemben. Ruhák, úszószemüvegek és -sapkák készülnek az űrtechnológia felhasználásával, a rajtkő, a hullámtörők és sok minden más is azt szolgálja, hogy minél gyorsabban lehessen úszni.

– Mennyiben lesz más ez a ruha, mint a cápadressz?
– Az előző ruhaőrületet lezáró FINA-szabályozásnak megfelelő az új dressz, mint anyagát, mint az előírt méreteket, arányokat illetően megfelel az előírtaknak.

– Nem kerülnek hátrányba a mieink azzal, hogy mások hamarabb hozzájutottak?
– Nem, a minket támogató cég (Arena) munkatársai hamarosan eljönnek, és a mi válogatottjaink is kipróbálhatják az új modellt. Az előző szuperruhakorszakban a velünk kapcsolatban álló gyártó ruháiban, bár később kerültek forgalomba, jobb időket lehetett úszni.

– Említette, hogy kíváncsi az új dressze, ebben mintha lett volna valami hitetlenkedés is.
– Furcsának tűnik nekem, hogy egy szövetruha, ami ráadásul jóval kisebb felületű, mint az előző szuperdressz (fiúknál a nadrág a köldök alatt kezdődik, és térd fölött ér véget, a hölgyeknél ugyanúgy térd fölött kezdődik, a felsőtesten pedig a klasszikus úszóruhaszabást követi), az ígéretek szerint hihetetlennel tűnő oxigénmennységet képes befogadni, azaz megemelni a versenyzőt.
Majd kiderül, hogy ebből mennyi a reklám és mennyi a valóság.

– Mennyit kóstál egy ilyen modell?
– Több száz euróba kerül egy ruha, amit az elődjéhez hasonlóan néhány használat után valószínűleg le kell majd selejtezni – lehet újat venni, ugye.

– Baj-e nekünk, hogy néhány világklasszis úszó részt vett a fejlesztésben, így sokat úszhatnak ezekben a ruhákban? Tudhatják, ha mondjuk a technikát módosítani kell a hatékonyság érdekében.
– Nem hiszem. A cáparuhánál nem voltak megkötések, például Thorpe-nak például csak a kéz- és lábfeje, illetve a feje nem volt szuperanyaggal borítva.
Ha ezt összevetjük azzal, hogy a fiúk most gyakorlatilag egy térd felett végződő nadrágban úsznak, a felsőtestük fedetlen, nem hiszem, hogy ebből gond lenne.

– Meddig tarthat az új ruhakorszak?
– Ez alighanem a londoni olimpia idején dől majd el, akkor ülésezik a FINA, és eldöntik, mi az irányadó a 2012 utáni ciklusban.
Természetesen az élversenyzők mind ebben fognak úszni, a nemzeti szövetségek dolga, hogy a korosztályos versenyeken miként szabályozzák a “divatot”, hiszen nem mindenkinek lesz pénze a szuperdresszre.