Spanyol atomfegyver a palánk alatt

Ha van „atomkosárlabda”, akkor a spanyolok ezt mutatták be bő húsz percben vasárnap este a litvániai Európa-bajnokságon. Egy csodacsapat genezise.

A Litvánia-Spanyolország csoportmérkőzés harmadik negyedében, 40 másodperc elteltével 36:67 állt a panevezysi sportcsarnok eredményjelzőjén. Éppen Pau Gasol, a címvédő 215 centis centere értékesített egy ziccert, a Los Angeles Lakers All Star-játékosa ezzel duzzasztotta 31 pontosra a különbséget.

Az addig eltelt 20 perc 40 másodpercben Sergio Scariolo edző legénysége olyan atomkosárlabdát mutatott be, amilyenre a spanyolokon kívül legfeljebb a legjobbjaival – LeBron James, Dwyane Wade, Kobe Bryant, Dwight Howard, Kevin Durant – felálló Team USA lenne képes.

Ami utána történt, az már nem érdemel említést. Gyakorlatilag az egész második félidő a „garbage minutes” kategóriájába tartozott, a győztes kiléte rég eldőlt, pusztán kötelességből kellett lejátszani a hátralévő 19 perc 20 másodpercet. A litvánok derekasan kozmetikázták az eredményt, 79:91 lett a vége.

De ami 20 perc 40 másodpercig a 7000 litván fanatikus szurkoló – és a tévén keresztül egész Európa – szeme láttára történt, arra csak szuperlatívuszok érvényesek. Pedig az ibériai válogatott idénybeli egyetlen vereségét éppen Litvániától szenvedte el, augusztus 19-én, 88:76 arányban.

Vasárnap este azonban megmutatták Gasolék, hogy csak a Dream Teamhez lehet hasonlítani őket.

A spanyolok mágikus első negyede Litvánia ellen:

Várnában született

De hogyan született meg ez a csodálatos csapat, az európai kosárlabdázás történetének – talán csak a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján megismert jugoszláv válogatotthoz mérhető – egyik legnagyszerűbb gárdája?

A születés pillanata alighanem a 2001-es esztendőhöz köthető, jóllehet a két évvel korábbi franciaországi Eb-n már ezüstérmet szerzett a „selección”, csakhogy abban a csapatban még senki sem szerepelt a vasárnap este megcsodáltból.

Két évre rá, Ankarában azonban már ott volt – sőt, csillogott! – a két legnagyobb sztár, az egyaránt 21 éves Pau Gasol és Juan Carlos „La Bomba” Navarro. Előbbi 17,3, utóbbi 15,0 pontot átlagolt, s mindketten döntő szerepet vállaltak a bronzérem megszerzésében.

Juan Carlos “La Bomba” Navarro

Persze a spanyol „aranygeneráció” már az 1998-as U18-as, várnai Európa-bajnokságon, majd az 1999-es, lisszaboni U20-as világbajnokságon megmutatta oroszlánkörmeit: mindkét aranyérmes válogatottban (edző: Carlos „Charly” Sainz) ott találjuk az akkor egyaránt 19 éves Pau Gasolt, Juan Carlos Navarrót és Felipe Reyest.

A nagyobb durranás a világbajnoki cím megszerzése, a döntőben az Egyesült Államokat verik a spanyolok 94:87-re, „La Bomba” a meccs hőse 27 pontjával, őt választják meg a torna MVP-jének.

A 2001-es felnőtt Eb-bronz után a következő állomás a 2002-es indianapolisi világbajnokság. Itt az idősebbik Gasol, Navarro és Felipe Reyes mellett már José Manuel Calderón, az irányító is tündököl, ötödik helyen végez Moncho López edző válogatottja, az ötödik helyért az amerikaiakat verik 81-78-ra.

2003, Európa-bajnokság, ezüstérem Litvánia mögött. Pau Gasol, Navarro, Reyes és Calderón ezúttal is a fedélzeten, ismét Moncho López az edző, Gasol 25,8 ponttal a torna legeredményesebb játékosa, és ott van az All-Star ötösben is.

2004, Athén, olimpia. A csoportmeccsek után két csapat áll veretlenül: Litvánia és Spanyolország. Aztán a negyeddöntőben az addig botladozó Team USA 102:94-re legyőzi Mario Pesquera edző legénységét (Gasol 29 pontja ellenére), és bár a spanyolok fejezik be a legjobb (6/1-es) mérleggel a tornát, csak hetedikek…

Gasol nélkül nem megy

2005, Eb, Belgrád. A csapat csak negyedik, Pau Gasol sérülés miatt nem játszik, viszont először válogatott a 20 éves Rudy Fernández. Az elődöntőben Németországtól egypontos, a bronzmeccsen Franciaországtól 30 pontos zakó, az egyetlen gyógyír Navarro káprázatos játéka: 25,8 pontot átlagol – második Dirk Nowitzki mögött -, bekerül a torna álomötösébe.

2006, Szaitama, világbajnokság. A spanyol kosárlabdasport történetének legfényesebb fejezete. A Pepú Hernández vezérelte csodacsapat mind a kilenc meccsét megnyeri, a döntőben a sérült Pau Gasol, a torna MVP-je nélkül is 70:47-re veri Görögországot, és először lesz világbajnok. Pau Gasol, Navarro, Calderón, Reyes és Fernández mellett már ott van az ifjabbik Gasol, Marc is, de a torna álomötösébe a „nagy” Gasol Mellett a döntőben 20 pontot dobó Jorge Garbajosa kerül be – ő időközben már visszavonult a válogatottságtól.

A 2007-es Eb hazai pályán óriási csalódás: „csak” ezüstérem. Attól az Oroszországtól kapnak ki 60:59-re a döntőben, amelyet az előcsatározások soráén 12 ponttal vertek. A kudarc két fő összetevője: Navarro 0 pontos a fináléban, Pau Gasol pedig 12 büntetőjéből hetet elront… Pepú azonban marad az edző, és Pekingben meg is hálálja a bizalmat.

2008, Peking, olimpia – spanyol diadalmenet, amit még az sem tud elrontani, hogy a döntőt 118:107-re az Egyesült Államok nyeri a spanyolok ellen. Bemutatkozik a csodatini, a 17 éves Ricky Rubio, aki káprázatosan irányítja a két Gasolt, Navarrót, Calderónt, Reyest és Fernándezt. Rickyt draftolja a Minnesota Timberwolves, s a két Gasol, Calderón, Fernández és Navarro (egyetlen szezon, a 2007-2008-as) mellett ő immár a hatodik spanyol a tengerentúli profiligában.

És 2009-ben megvan az Eb-arany! Pedig nem úgy indul a lengyelországi Eb, hogy itt spanyol diadalt látunk a végén. Vereség Szerbiától és Törökországtól a csoportban, pedig mindenki ott van, immár Sergio Llull és Victor Claver is – ők az újoncok -, de valahogy döcög a szekér. Aztán a litvánok legyőzése egyenesbe hozza a spanyolokat, és attól kezdve hengerelnek. A döntőben 85:63-ra oktatják Szerbiát, az idősebb Gasol az MVP, Navarro, a csapatkapitány emelheti magasba a trófeát. A sikerkovácsot – aki olasz – Sergio Scariolónak hívják.

Marc és Pau Gasol a 2009-es Eb aranyérmével

2010, Isztambul, világbajnokság. Pau Gasol nélkül nem megy! A ”főnök” kihagyja a vb-t, nélküle elbotorkál a csapat a legjobb nyolcig, ott azonban a remek Szerbia 92-89-cel megálljt parancsol, marad a 6. hely. Fernando San Emeterio a legújabb bemutatkozó.

És ezzel el is érkeztünk a 2011-es Európa-bajnoksághoz – még mindig Scariolo a szövetségi kapitány -, amelynek még messze nincs vége, de ha a spanyolok csak megközelítik a későbbiekben a vasárnap este a litvánok ellen 21 percig mutatott játékukat, akkor el sem ugorhatnak az aranyérmek elől…

Tíz év alatt egy-egy vb- és Eb-aranyérem (2006, 2009), egy olimpiai ezüst (2008), két Eb-második hely (2003, 2007) és egy Eb-bronz (2001).

S mielőtt valaki attól tartana, hogy Gasolék közelgő kiöregedésével lejárt a spanyol aranykor, sietek kiábrándítani az illetőt: idén Spanyolország nyerte az U18-as és az U20-as Európa-bajnokságot. Utóbbinak bizonyos Nikola Mirotic volt az MVP-je és pontkirálya (27,0-es átlag), a podgoricai születésű, 209 centis magasbedobó március 25-én kapta meg a spanyol állampolgárságot. Miroticot – a Real Madrid kosarasát – idén a 23-as sorszámmal draftolta a Houston Rockets, míg végül a Minnesotán keresztül a Chicago Bullsnál kötött ki a srác.

Az utóbbi évek legnagyobb tehetségének tartják.