Ismét spanyol öröm a Vueltán

Joaquim Rodriguez nyerte a spanyol kerékpáros körverseny ötödik szakaszát.

A Sierra Nevada és Valdepeñas de Jaén közötti 187 kilométeres szakasz során a második kategóriás Alto de Valdepeñas kétszeri megmászása várt a mezőnyre, a befutónál pedig egy rövidebb, de néhol annál meredekebb kaptatóra kellett feltekerniük a kerekeseknek.

Természetesen a szökési próbálkozások sem hiányoztak, egy nagyobb csoport próbálkozása után nyolc fő tudott tartósabban elszakadni a főmezőnytől, de jelentős előnyt nem sikerült kialakítaniuk. A szökevényektől Michael Albasini próbált újítani, de végül mindenkit megfogtak.

A második kategóriás emelkedő második megmászásakor alaposan megrostálódott a főmezőny, majd David Moncoutie akciózott, de a legvégén már nem volt esélye.

Nagyjából 500 méter volt hátra, amikor a Katyusából Joaquim Rodriguez és Daniel Moreno lépett el a mezőnytől, a két spanyollal a holland Wout Poels tartotta a lépést. A hazai győzelmet Poels sem tudta megakadályozni, Rodriguez végül négy másodperces előnnyel megnyerte a szakaszt, a második a holland, a harmadik pedig Moreno lett, aki kedden a Vuelta első hegyi szakaszán diadalmaskodott.

Az esélyesek csak pár másodperccel maradtak el az első háromtól, az összetettben a francia Sylvain Chavanel megtartotta vezető helyét, az előnye viszont csökkent.

Eredmény – 5. szakasz: Sierra Nevada – Valdepeñas de Jaén, 187km

1. Joaquin Rodriguez Oliver (spanyol) Katusha Team 4:42:52 óra
2. Wout Poels (holland) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team +0:00:04
3. Daniel Moreno Fernandez (spanyol) Katusha Team +0:00:05

Az összetettben:

1. Sylvain Chavanel (francia) Quickstep Cycling Team 18:02:34 óra 
2. Daniel Moreno Fernandez (spanyol) Katusha Team +0:00:09 
3. Joaquin Rodriguez Oliver (spanyol) Katusha Team +0:00:23