Elbúcsúztatták Polyák Imrét

A Szent István-bazilikában tartott gyászmisével búcsúztatták a november 15-én 78 éves korában elhunyt olimpiai bajnok birkózót, Polyák Imrét.

“Összesen háromszor lett világbajnok, kétszer ezüstérmes. A sikert nem kell magyarázni, de Imre győzelmeihez muszáj kommentárt fűzni. A válogatott pályafutásának tizenkét éve során összesen csak hat kötöttfogású világbajnokságot rendeztek – ő ötön vehetett részt -, az Európa-bajnokságok pedig szüneteltek” – mondta Hegedüs Csaba, a Magya Birkózó Szövetség elnöke.

Polyák Imre nyári játékokon is nagyon eredményesen szerepelt: az 1964-es, tokiói diadalát megelőzően három egymást követő olimpián, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben, majd 1960-ban Rómában ezüstérmes volt. Magyarországon ő lett a 20. század birkózója, a nemzetközi szövetség pedig első körben választotta be a Hírességek Csarnokába.

Felravatalozott urnája mellett a magyar sport jelesei álltak díszőrséget, köztük ott volt az egykori szovjet ellenfél, Roman Rurua is. A Nemzet Sportolójának hamvait tartalmazó urnát – a legszűkebb családi körben – a bazilika altemplomában kialakított kolumbáriumban helyezték el.

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózó Szövetség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a halálhírt követően egyformán jelezte: Polyák Imrét saját halottjának tekinti.