Nagy Bandó András: Az Iszlám Állam terroristái már a spájzban vannak

Örömmel olvastam, hogy Magyarország kész támogatást nyújtani az Irakban szélsőségesek által lerombolt ókori műemlékek helyreállításának megkezdéséhez, illetve a pusztítás kiterjedésének felméréséhez, a műemlékek helyreállításának megindításához olyan szakemberek részvételével, akik jól ismerik a helyszínt és megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek. Minderről Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár tájékoztatott bennünket.
Kapcsolódó cikkek

Íjgyártó azt is mondta, hogy ez a barbár pusztítás az egész emberiség kulturális emlékeit érintette, amelyeknek a védelméhez való hozzájárulás Magyarország felelőssége is. Majd hozzátette: Magyarország kész teljes erővel csatlakozni ahhoz a körvonalazódó nemzetközi összefogáshoz, amely a műkincsek és a műemlékek megmentésére irányul, így a magyar kezdeményezés ennek részeként tud hozzájárulni a pusztítás megfékezéséhez.

A magyar felajánlást kezdeményező Dezső Tamás asszirológus, régész szerint az első feladat megállítani a pusztítást, aminek fel kell mérni a kiterjedését és mélységét, és ezt követheti a műemléki helyreállítás.

Miről is van szó?

Pár hete döbbenettel olvastuk, hallottuk és láttuk az elborzasztó híradásokat, miszerint a Moszuli Múzeumban és a bibliai Ninivében több ezer éves asszír szobrokat és építményeket pusztított el a Koránra hivatkozva, kalapáccsal és csiszolókoronggal az észak-iraki Kurdisztán jó részét uralma alatt tartó Iszlám Állam. Az Ószövetségből is ismert, A Teremtés könyvéből tudjuk, a Tigris folyó keleti partján lévő Ninivét Nimród alapította, ma már csak romjai láthatók, a folyó túlpartján, a nyugati oldalon található az iraki Kurdisztán központja, az Iszlám Állam terroristáinak kezén levő Moszul városa.


Ninive feltárása

A Közel-Keleten ez a helyzet.

Hogy mért pont Magyarország akar rendet rakni 3000 kilométerrel odébb, nem tudom.

Előbb talán arról kéne számot adniuk (jó nagy számot!), melyikük mennyit keresett és/vagy tüntetett el a brókercégek bedőlése előtt, mielőtt még a balekká lett és/vagy tett kisbefektetők eltátották volna a szájukat.

Most, hogy kiderült, az Iszlám Állam harcosai hazánkban már 2010 óta jelen vannak, jogos, hogy megkezdjük a kárfelmérést. Szedjük hát sorba, miket tettek tönkre, hogy aztán megállítsuk a pusztítást, felmérve a kiterjedését és mélységét. Csak ez után következhet az országos méretű helyreállítás.

Lássuk hát a közel sem teljes listát!

Kimondhatjuk: ez a barbár pusztítás az egész emberiség kulturális értékeit érintette, amelyeknek a védelméhez való hozzájárulás Magyarország kormányának a felelőssége is lenne, lett volna.

Reménykedjünk abban, hogy Magyarország nem fanatizált polgársága kész támogatást nyújtani mindezek helyreállításának megkezdéséhez, illetve a pusztítás kiterjedésének felméréséhez, olyan szakemberek részvételével, akik jól ismerik a helyszínt, mert évtizedek óta itt élnek, és megfelelő kapcsolatok helyett egyenes gerinccel és kellő erényekkel rendelkeznek.

Azt is reméljük, hogy Magyarország kész teljes erővel csatlakozni ahhoz a körvonalazódó nemzetközi összefogáshoz, amely a már kivívott és megbecsült alapértékeink megmentésére irányul, így a magyar civilek kezdeményezése ennek részeként tud hozzájárulni a pusztítás megfékezéséhez.

Állítsuk meg a szeretett hazánkat szétverő harcosokat!

Fülkébe a forradalmárokkal!