Rácsodálkozik a nyugatra az irodalomtankönyv szerzője

Ha hazaértünk a plázákból és a centerekből, valami microsoftos játékkal butítjuk magunkat.

Végre itt az új tanév, vele együtt a szép új nemzeti tankönyvek. Idén a Nemzedékek Tudása Kiadó hetedikes irodalomtankönyve nyerte meg azt a versenyt, hogy melyik alkotást röhögik körbe először az internetezők. Általában erős a felhozatal.

Beszéljük meg!, buzdít a fejléc. Volna mit megbeszélni az alább elterülő íráson, ami a Nyugatimádat napjainkban címet kapta. A szerző pontosan lefesti, hogy milyen volna, ha egy 1989-ben bunkerbe vonult munkásőr a felszínre jönne tíz évvel később és rácsodálkozna a világra. „Hamburgert eszünk, Disneylandbe látogatunk, MTV-t nézünk (Music TV)“! Még mielőtt bárki úgy értené, hogy a királyi televíziót érné bántódás. A fiatalok  egyébként örülnek, ha a Balatonig eljutnak.

Ha hazaértünk a plázákból meg a centerekből, valami microsoftos játékkal butítjuk magunkat, mert az olyan «cool»” – ez is el bírta hagyni a szerző mechanikus írógépének apró kalapácsait. „Logók, sztárok, slágerek és márkanevek irányítanak minket, elfeledtük, hogy az élet többet ér, mint bármilyen tárgy” – elég rossz lehet nektek, kedves tankönyvszerző. A modern technikára is rácsodálkozik: „…már be sem kell járnunk a munkahelyünkre, mert e-mailen, faxon is dolgozhatunk.” Faxon, jó hogy nem szikratávírón. Hogy pontosabb képet kapjunk a kólamámorban fetrengő hanyatló nyugat dekadenciájáról, lentebb Bölöni Farkas Sándor kétszáz évvel ezelőtti amerikai útjába is betekintést nyerhetünk.

 Fotó: Szeifert Natália

A nyolcadikos törikönyv pedig előítélet-oktatásban részesíti a diákokat – így szól a feladat: ítéld meg a képek alapján, hogy a választópolgárok mely társadalmi réteghez állnak legközelebb.

 Fotó: Kettős Mérce blog