Ez a funkció csalóka lehet a mosógépen

A gyors mosásnak is vannak hátrányai.

A modern mosógépek 30 vagy akár 15 perc alatt is képesek kimosni a ruhákat, a gyors programnak köszönhetően, felvetődik ugyanakkor a kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Az nlc.hu összeállítása szerint vegyes a válasz a kérdésre, de mindenképpen érdemes fenntartásokkal kezelnünk azt.

Az biztos, hogy ez a mosási ciklus kevesebb vizet és energiát használ, és rövidebb ideig is centrifugál. Általában nem használ 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű vizet, de a legtöbb gépen változtatható a hőfok.

A program előnyei közé tartozik – az időtakarékosság mellett –, hogy felfrissíthetjük a régóta a szekrényben álló, de nem viselt ruháinkat, de pénzt is spórolhatunk vele hosszú távon, és a mosógép élettartamát is megnövelhetjük. Ráadásul a gyorsmosás kevésbé károsítja a ruhát, bár ez, persze, a centrifugálás intenzitásától is függ.

Hátulütőkből is akad viszont jó néhány, hiszen ha erősen szennyezett ruhákkal vagy makacs foltokkal van dolgunk, esetleg ágyneműt vagy babaruhákat mosunk, ez nem nyújt elég alapos mosást ahhoz, hogy eltávolítsa a komolyabb szennyeződéseket.

A gyors mosási programnál tele sem pakolhatjuk a mosógépet, mert kevesebb vizet használ az eszköz, így jóval kisebb a kapacitása is. Előfordulhat továbbá a cikk szerint, hogy nem centrifugálja ki olyan jól a ruhákat, amiken így mosószer is maradhat.

Ha tehát sürget minket az idő, akkor a gyors mosási program célravezető lehet, de nem érdemes kizárólag ezt használni, mert szennyezettebb ruháknál így duplán kell majd dolgoztatnunk a gépünket, ami számunkra is bosszúságot okozhat.

Kapcsolódó
Így tűnnek el a zoknik a mosógépből
Alighanem megoldódott a milliókat foglalkoztató rejtély.