Ingatlanpiac: ezek a települések voltak az agglomeráció sztárjai az első félévben

Idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest 70 százalékkal több ingatlan cserélt tulajdonost a fővárosi agglomerációban.

Az otthonteremtési támogatások hatásaként idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest 70 százalékkal több ingatlan cserélt tulajdonost a fővárosi agglomerációban, ahol az átlagos ingatlanra fordított összeg a tavalyihoz képest 21 százalékkal nőtt, meghaladta a 72 millió forintot – közölte saját adatai alapján a Duna House szerdán az MTI-vel.

A közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője ismertette, hogy az agglomeráció egészét figyelembe véve a 2023-as árszinthez mérten átlagosan 6 százalékkal, 628 ezer forintra emelkedett az ingatlanok négyzetméteréért fizetett összeg.

A fővárosi agglomeráció hat szektora közül a Duna House 2024-es első féléves értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb terület a déli szektor volt, itt zárult az adásvételek 29 százaléka. Egyebek mellett Délegyháza, Dunaharaszti, Dunavarsány, Érd, Sóskút, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós tartozik ebbe a szektorba, ahol ingatlanvásárlásra átlagosan az előző évinél 20 millió forinttal többet, 72,6 millió forintot fordítottak a vevők, akik átlagosan 116 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Népszerű volt még a délkeleti szektor is, ahol az ügyfelek 22 százaléka vásárolt, az átlagos ingatlanérték az összes szektort figyelembe véve a legcsekélyebb, 55,3 millió forint volt.

Az agglomerációban letelepedő ügyfelek a Duna House értékesítési adatai szerint az északnyugati szektorban költöttek a legtöbbet: átlagosan 97,56 millió forintba került itt egy tágas, 140 négyzetméter körüli otthon. A települések között található például Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Nagykovácsi, Piliscsaba, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Visegrád.

A legkevesebb adásvételt pedig a keleti szektorban (ide tartozik  Csömör, Erdőkertes, Gödöllő, Isaszeg, Mogyoród és Veresegyház) kötötték, az ingatlanközvetítő első féléves adatai szerint az esetek 8 százalékában választották ezt a lokációt a Duna House ügyfelei.

Kapcsolódó