400 ezer lakással van kevesebb a szükségesnél Hollandiában

A kormány egy év alatt 100 ezer új lakás építését tervezi Hollandiában, hogy enyhítse az országban egyre súlyosbodó lakásválságot.

A kormány egy év alatt 100 ezer új lakás építését tervezi Hollandiában, hogy enyhítse az országban egyre súlyosbodó lakásválságot – jelentette be Mona Keijzer, az ország lakásügyi és területrendezési minisztere, akit az egyre súlyosbodó lakásválságról beszámoló Dutchnews holland hírportál idézett.

A hírportál a kormány részére az ingatlanhelyzettel kapcsolatos felméréseket készítő ABF közvélemény-kutatóra hivatkozva azt közölte, hogy jelenleg több mint 400 ezer lakással van kevesebb a szükségesnél Hollandiában. Ez a szám 2023-ban 390 ezer volt, írja az MTI.

Az ingatlanpiacokon mutatkozó, mintegy 4,9 százalékos hiányt az előző kormány 2031-re két százalékra kívánta csökkenteni, ehhez azonban az új vezetésnek idén még körülbelül 230 ezer új otthont kellene biztosítania a lakást keresőknek, beleértve a felmérésben szintén vizsgált fiatal felnőtteket, akik nem tudnak elköltözni a szüleiktől.

Tavaly az ingatlanpiac mindazonáltal csupán alig több mint 88 ezer új lakással bővült.

A holland kormány a lakásbérleti díjak korlátozására is erőfeszítéseket tett, és a De Telegraaf című holland lapnak nyilatkozók szerint ennek egyre inkább megmutatkoznak az eredményei, mert egyre több tulajdonos válik meg kiadóvá vált ingatlanjától.

Az országban az utóbbi években több tüntetést is tartottak a megfizethető lakhatásért.