A bővítés és energetikai korszerűsítés vette át a vezető szerepet az új házak építésétől

Erre halad most az iparág.

Mint ahogy jelenleg az üzleti élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható a recessziós állapot. A visszaesés az újépítésű és a felújítás előtt álló ingatlanok esetében is fájdalmas pontot jelent, hiszen az építőanyagok ára napi szinten változik, ami nagyban megnehezíti a felelős költségtervezést. Arról nem is beszélve, hogy az építtetők többsége a jelenlegi kamatszinten a korábbihoz képest kevésbé hajlik az új otthonépítés céljából történő hitelfelvételre: a Zöld Hitel kifutása és a kamatemelések érzékenyen érintették a lakossági piacot, és a családtámogatások lejártával az otthonfelújítási támogatás év végi kifutásával a lehetőségek még inkább megfogyatkoztak.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint a prémium szektort leszámítva nagyon meg kell gondolni, hol érdemes most belevágni új családi ház, társasház vagy ikerház építésébe.

Az új családi házak építésénél jelenleg azok az építtetők vannak többségben, akik a munkálatokat saját zsebből, készpénzben képesek finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzre sokan a korábbi ingatlanjuk értékesítésével tesznek szert

– fogalmazott.

A helyzet sokak számára kritikusnak tűnhet, azonban ingatlanra költeni továbbra is jó ötlet, emelte ki a szakértő, aki szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy növeli az értékét. Ingatlanon még senki nem veszített pénzt, ellentétben például a tőzsdével – mondta a szakértő. A jelenlegi helyzetben egyértelműen a bővítésre és energetikai korszerűsítésre van a legnagyobb keresletet.

Kiemelkedő megtérülést hozhat a korszerűsítés és a felújítás

Minden az energiahatékonyságról szól, ez mozgatja a szálakat, erre érkezik a legtöbb megkeresés

– fogalmazott Virág Gergő, majd hozzátette, hogy az élethelyzetek adottak, az anyagi lehetőségek változtak. Ilyenkor érdemes újragondolni a stratégiákat. A drága hitelek helyett a meglévő készpénz befektetésével lehet értéket növelni a meglévő ingatlanunkban, akár az alapterület növelésével, akár egy gazdaságos energetikai korszerűsítéssel, amely jelentős anyagi megtakarítást hozhat. Akinek tehát most nincs pénze új családi házat építeni, annak megoldás lehet a meglévő ingatlan bővítése, akár egy tetőtér beépítésével, vagy hozzáépítéssel is.

A korszerűsítés persze nemcsak a lakossági építtetők, de a befektetők számára is tartogat lehetőségeket. Vannak olyan piaci rések, amik ezek között a körülmények között kiemelkedő haszonnal kecsegtetnek. Ilyen például a nagy, energetikailag korszerűtlen ingatlanok felvásárlása, felújítása és kisebb egységekre osztása.

Az olcsón felvásárolható, energetikai szempontból korszerűtlen ingatlanok renoválás után gyors megtérülést és komoly hasznot ígérnek. Egy nagy, 300-400 négyzetméter alapterületű ház lakóterületének megosztásával például akár 3-4 lakás is kialakítható. Ez pedig komoly hozzáadott értéket jelent, és a felvásárlási ár, valamint a felújítással járó költségek mellett is magas hozammal jár.

Többek közt ebben rendelkezik nagy tapasztalattal az Imperial Holding. A cég így nemcsak az új építések, de a felújítások során is az építtetők és befektetők partnere, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. Kifejezetten keresik az olyan befektetőpartnereket, akik nyitottak az ilyen jellegű beruházásra, és fantáziát látnak az energetikailag korszerűtlen, ám nagy alapterületű családi házak felvásárlásában és korszerűsítésében. A beruházók és befektetők számára kisebb összegben is tudunk magas haszonnal járó befektetési lehetőségeket ajánlani ingatlanfedezet mellett.

Alternatív megoldások a betonnal és a téglával szemben: így lehet gazdaságos az építkezés

A jelenlegi recessziós állapot után a szakértő szerint jövő év februárjára már kis mértékben tisztulhat a kép, és újra beállhatnak az ingatlanpiaci folyamatok egy jól látható, tervezhető irányba. Az azonban fontos, hogy ha magánszemélyként építkezésbe szeretnénk kezdeni, a kivitelezésnek ne fillérre pontosan kiszámolt pénzzel, hanem 20-25 százalékos tartalékkal vágjunk neki. A tervezés során tartsuk szem előtt a gazdaságos és fenntartható megvalósítást, a tervezés elején pedig határozzuk meg azt a beruházási összeget, amiből az épületet szeretnénk megvalósítani. Az Imperial Holding egyedülállóan a családi ház építési piacon költségvezérelt tervezést vállal.

Azok számára, akik újépítésű ingatlanban gondolkodnak és nagyobb alapterületet szeretnének olcsóbban megvalósítani, jó megoldást jelenthet a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen a hagyományos tégla-beton technológiánál nemcsak fenntarthatóbb, de sokszor gyorsabb és gazdaságosabb alternatívát is kínálnak, és kiemelten energiahatékonynak is tekinthetők (akár AA++).

A könnyűszerkezetes ingatlanok persze nemcsak a családiházak és lakások, de az ipari ingatlanok piacán is népszerűek. Rengeteg könnyűszerkezetes csarnok vagy raktárépület épül napjainkban, az Imperial Holding pedig az ilyen jellegű beruházásokban és fejlesztésekben is partner.