Szakszerű gondozással otthonunk ékessége lehet a pálma

Zárt térben nem, vagy csak nagyon lassan növekednek.
Kapcsolódó cikkek

Bár a pálma a trópusok jellemző növénye, manapság lakások, irodák kedvelt dísze. A pálmák természetes élőhelyükön tekintélyes méreteket érnek el és virágokat is hoznak, szobanövényként tartva azonban megrekednek a fiatalkori növekedési szakaszuknál. Vásárlásukkor ezért célszerű a kívánt méretű példányt beszerezni, ugyanis a beltéri fényviszonyok nem igazán serkentik növekedésüket.

Kertünk gyönyörűsége lehet a kínai kenderpálma
20–30 cm átmérőjű törzse akár 6 méter magasra is megnőhet.

Több fajtájuk tartható zárt térben, és szakszerű gondozással a lakás ékességei lehetnek, melyek látványa önmagában is örömet okoz tulajdonosaiknak. Gondozásukról általánosságban elmondható, hogy a kellemesen meleg, világos helyet kedvelik. Mivel alapvetően szabadtéri növények, ebből fakadóan fényigényesek, a lakásban leginkább a nyugati, déli és keleti fekvésű helyiségekben érzik jól magukat.

A szakirodalom szerint a lakásban tartott pálmák esetében a szobahőmérséklet nem süllyedhet tartósan 15 fok alá, ezek a növények 15 és 22 fok között érzik jól magukat. A pálmák esetében gyakran jelentkező probléma, hogy a levelek csúcsa barnulni kezd. Ennek fő oka a helyiség száraz levegője és a kevés öntözés. Növekedésükhöz a legtöbb fajta esetében a levegő 40% feletti páratartalma a kritérium, melyet párásító készülékkel vagy szobai szökőkúttal biztosíthatunk. Azok a pálmák, melyeket tavasztól őszig a szabadban tarthatunk növekedésükkel hálálják meg, hogy élvezhetik a természetet.

Fotó: Pixabay

A pálmák esetében gyakran jelentkező probléma, hogy a levelek csúcsa barnulni kezd. Ennek fő oka a helyiség száraz levegője és a kevés öntözés. Utóbbinak is nagy szerepe van: fontos a növény rendszeres, de mérsékelt öntözése, mivel a túlöntözés a pálma pusztulásához is vezethet.

Két tanács a pálma ültetéséhez

Szakemberek azt tanácsolják, hogy a pálmának évente legalább egyszer adjunk tartós hatású növénytápot.

Kiemelt kép: home-design.com