Konyhánk levegője időnként szennyezettebb, mint a főutaké

Életünk nagy részét zárt térben töltjük, nem mindegy, hogy milyen. Érdemes odafigyelni néhány fontos dologra.
Kapcsolódó cikkek

Bármennyire is meglepő, az otthonunkban lévő helyiségek levegője időnként szennyezettebbek, mint az utcai levegő.  A Kisalföld segítségével összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelni.

Mi a helyzet a légtisztító növényekkel?

Az 1980-as évek végén a NASA vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. 12 szobanövény hatását vizsgálták három vegyület légköri koncentrációjára. Különböző mértékben mindegyik vizsgált növény csökkentette a vegyületek szintjét. Ez a kutatás bizonyította, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat.

A témában napjainkban is folynak kutatások, ezek megerősítik a 30 évvel ezelőtti eredményeket: a vizsgálatok zöme pozitív végkimenetű, a legtöbb tanulmányozott növényfaj csökkenti a mért szennyezők (leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol) mennyiségét a légtérben.

Kiemelt fotó: techsblog.com

Sütés közben felfűti a házat a beltéri kemence
Manapság egyre több lakásban láthatunk valamilyen kemencét, mely a hideg időkben szolgálja a fűtést és a sütés-főzés igényét.