Tikkasztó melegben jól jöhet: így készül az igazi szicíliai jégkása

Bár a jégkása csak víz, cukor és gyümölcs keveréke, mégis nagy népszerűségnek örvend, kiváltképp forró nyári napokon.
Kapcsolódó cikkek

A jégkása egy szicíliai édesség, ami már itthon is igen közkedvelt finomság. Ezt a félig fagyasztott, kásává tört finomságot nem csupán a strandon vagy utcai árusnál fogyaszthatjuk, hanem  könnyen és egyszerűen elkészíthetjük otthon is. Finom édesség és nagyszerű frissítő akár isszuk, akár fagyi helyett kanalazzuk. Továbbá kitűnő fogás vendégváráshoz, egy magányos kávészünethez, a szieszta idején vagy, ha egyszerűen csak egy hideg édességre vágyunk a nyári hőségben.

Az eredeti szicíliai recept alapján a jégkása durvább, mint az általános, és a citromos, a kávés, a mandulás és a mentás ízesítésű jégkása a legnépszerűbb. Szicíliában reggelire is fogyasztják például egy briós mellé, továbbá bármelyik napszakban a kávé mellé is kínálják vagy egy könnyű nassoláskor aprósüteményekkel tálalják. Frissítő italként vagy hűsítő desszertként egyaránt fogyasztják.

A jégkása receptje

Hozzávalók

Elkészítése

Először készítsük el a szirupot.  Egy lábasban folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön forraljuk fel a vizet és a cukrot. Adjuk hozzá a citrom levét, és tegyük félre hűlni. Ezután az kedvenc gyümölcsünket tisztítsuk meg, ha szükséges, magozzuk ki, és turmixoljuk pépesre. A gyümölcspépet és a citromos szirupot keverjük össze. Ezután a készítményt öntsük egy edénybe és tegyük a mélyhűtőbe. Félóránként keverjük, vagy törjük át villával, hogy ne fagyjon meg teljesen. Italként pohárban, vagy desszertként tálkában, kehelyben esetleg félbe vágott gyümölcshéjban (narancs, lime, papaya) fagylalt helyett, gyümölcs darabokkal kínálhatjuk.

 

Fotó: pixabay.com

Tippek