Saját kezűleg megépíthető az örök életű hobbitház

Alig 50 ezer forintnak megfelelő összegből épült meg a porta.
Kapcsolódó cikkek

Az egykor művésztanárként dolgozó, ma farmerként élő Michael Buck az angliai Oxfordshireban lévő kertjének végébe évekkel ezelőtt álmodott meg egy hobbitházat, amit néhány éve meg is valósított.

Nyolc hónap alatt elkészült a ház

Nem volt szüksége különleges tervezési engedélyekre, mivel nyári otthonnak minősült a házikó. Kiment a kertbe, és kijelölte a ház helyét. Két évet töltött el azzal, hogy természetes és újrahasznosított anyagokat gyűjtsön az építkezéshez: például az egyik szomszédnál egy használaton kívüli épületből megmentette a padlót, és régi teherautók szélvédőit is hasznosította az építkezés során.

Nyolc hónapot vett igénybe, hogy saját kezével, minden segítség és elektromos szerszámok nélkül, puszta kézzel megalkossa álmát.

A technikát – mely az őskorból származik homok, agyag, víz, szalma és föld keverékével – könyvekből tanultam. Kiadás nélkül kívántam megépíteni a hobbitházat, de néhány hibás számítás költségeket eredményezett. Így is alig 150 fontba került a lakocska – mondta Buck.

A falak kötegelt nádból készültek, melyet sárral tapasztott ki. A tető szintén nád, az ajtóhoz, az ablakokhoz és a padlóhoz bontott anyagokat használt. A falakat mésszel és növényi színezékkel festette le.

Nincs semmi, de mégis minden van

A házban áram nincs – a mécsesek jól világítanak – , a vizet egy közeli patakból nyeri, a komposztáló WC egy különálló nádtetős házban van. Nincs bevezetve a gáz, fűteni egy épített kályhával lehet. A falak rendkívül jó hőszigetelők, és jól szellőznek.

Ha a karbantartás megfelelő – márpedig erre törekszem a jövőben – ez a ház akár az idők végeztéig is megmaradhat – nyilatkozta Michael.

A volt művésztanár az épülettel arra is szerette volna felhívni a figyelmet, hogy pénz nélkül, vagy minimális ráfordítással is lehet olyan házat építeni, amit nem terhel jelzáloghitel – amit senki sem szeret.

Fotók: Michael Buck

Via