Még egy tízéves is át tudta verni az iPhone X arcfelismerőjét

Nemrég írtuk: a FaceID átverhető egy maszkkal, most pedig egy véletlen folytán derült ki, hogy a nagyon hasonló arcvonásokkal rendelkező családtagok ellen sem nyújt maximális biztonságot, hiába állította ennek ellenkezőjét egy videó, amin ikrek sem jártak sikerrel.
Kapcsolódó cikkek

Az Apple által hihetetlenül biztonságosnak kikiáltott, az iPhone X-ben először alkalmazott FaceID arcfelismerő rendszert nem egyszerű meghackelni – feltéve, ha profi hacker vagy, esetleg egy tízéves gyerek, aki nagyon hasonlít az anyjára (vagy akinek a telefonjába be akar jutni).

Attaulah Malik és Sana Sherwani fedezte fel, hogy ötödikes fiuk, Ammar képes feloldani édesanyja telefonját a FaceID-n keresztül. Ez akkor derült ki, amikor a kissrác besétált a hálószobába, hogy megcsodálja az anyuka új iPhone X-ét, amin akkor már be volt állítva az arcfelismeréses rendszer. „Nincs rá mód, hogy feloldd a telefont” – mondta neki az édeasapa, Malik (aki maga is informatikai szakértő), és felajánlotta a fiának, hogy nézze csak meg. Egészen ironikus, hogy miután a kisfiú pár pillanatra a mobilra nézett, ennek ellenkezője történt.

Egy bizarr maszkkal simán kijátszható az iPhone X arcfelismerője
Mégsem olyan szuperbiztonságosnak az annak kikiáltott FaceID arcfelismerő rendszer.

A tízéves Ammar örvendezett, a szülők kevésbé.

Eleinte viccesnek tűnt, de aztán nem lett az. A feleségem és én egyfolytában üzeneteket küldünk egymásnak napközben, és vannak köztük olyan dolgok, amiket a fiunknak nem biztos, hogy látnia kéne. A feleségemnek most törölnie kell azokat az üzeneteket.”

mondta az édesapa a Wirednek.

Mindezt videóra is vették, bizonyítva, hogy a kisfiú bármennyiszer képes feloldani az anya mobilját.

Megpróbálták az apa telefonjával is, de ott mindössze egy esetben sikerült, a többi próbálkozáskor nem működött.

A Wired kérésére a férj azt tanácsolta Sherwaninak, hogy szkenneltesse be ismét az arcát, ezután Ammar már nem tudta feloldani a mobilt. Pár órával később ismét újra elvégezte a letapogatást beltérben, éjszakai fényviszonyok közt, ahogy azt legelőször is tette. Ekkor derült ki, hogy ez lehetett a baj.

Ammarnak ekkor a harmadik alkalomra sikerült feloldani a mobilt, utána a hatodik próbálkozáskor járt ismét sikerrel. Malik szerint a telefon mesterséges intelligenciája idővel megtanulta Ammar hasonló arcvonásait is, azokhoz mondhatni hozzászokott, ezért sikerült később összetéveszteni az anya arcával, aki gyenge fényviszonyok közt állította be a rendszert.

KÖLTSÉGES JÁTÉKKÁ VÁLHAT

A FaceID rendszer hibalehetősége az Apple állítása szerint egy az egymillióhoz, és egy korábbi videó alapján még a megszólalásig hasonlító ikrek sem fognak ki rajta.

Ikrekkel tesztelték az új iPhone X arcfelismerőjét
Nagyon megbízhatónak tűnik az Apple-mobilja a tesztek alapján.

Nemrég ennek ellenére vietnámi biztonsági kutatóknak sikerült egy olyan, a telefon tulajdonosának arcához hasonlító maszkot készíteni, amivel becsapták a mobilt, a tízéves kisfiú példája viszont ennél is egyedibb.

„Nem akarjuk letiltani a FaceID-t, mivel nagyon kényelmes megoldás. De ez az eset sérti a privátszférát” – magyarázza Malik, aki maga is informatikai szakember. A telefonba bejutva a családtag is visszaélhet az alkalmazásokkal, bankkártyaadatokkal.

Ha a fiam hozzáfér a feleségem telefonjához, és ha a készüléken megtalálhatók a szükséges appok, akkor jégkrémet vásárolhat magának, vagy bármit amit csak szeretne”

– magyarázza.

Leszögezte, a fiuk jó gyerek, nagyon jól tanul, és nem élne vissza az édesanyja mobiljával. De azért, na!