Ezeket az újdonságokat hozza az Android Oreo

A Google hétfőn bemutatta a legújabb, 8.0-ás Android stabil változatát, ami végül az Oreo nevet kapta. Mutatjuk, milyen újdonságokat hoz a rendszer, hogyan és mikor töltheti le.
Kapcsolódó cikkek

A 8.0-ás Android végleges elnevezését nagyobb találgatás övezte, mint az, hogy milyen újításokat hoz, hiszen a funkciók jelentős részéről a fejlesztők és a béta programok résztvevői is már beszámoltak az elmúlt hónapok során. A negyedik fejlesztői verzió után végre kigördült az Android Oreo stabil változata, amit az amerikai napfogyatkozás estéjén jelentett be hivatalosan a cég.

A megszokott kis Android robot ezúttal egy szuper köpenyt is kapott a kekszes pocak mellé, a Google blogposztja szerint a világ legnépszerűbb kekszéről elnevezett rendszer ez az eddigi legerősebb, legszuperebb és legédesebb mobil OS-ük.

Kevésbé idegesítő értesítések

A rendszer egyik legnagyobb újítása az átszabott értesítési rendszer, azon belül is a csatornák bevezetése, amivel kategóriánként blokkolhatjuk a rendszertől érkező különféle notification-öket. Ez azért jó, mert eddig csak annyit tudtunk tenni, hogy az összeset letiltottuk.

Az Oreóban továbbá egy „szundi” gomb is a rendelkezésünkre áll, amivel beállíthatjuk, hogy 15,30, avagy 60 percig legyenek elrejtve az értesítések, amik megadott idő lejárta után rögtön felugranak, így nem tévesztjük szem elől őket.

Forrás: Google

Az appok mellett egy pötty is jelzi majd, ha új értesítésünk érkezett, amire ha hosszan nyomunk, rögtön felbukkan az új tartalom. A pöttyök és az értesítési sáv szinkronban működik majd, így bármelyiken keresztül nyitottuk meg az értesítést, értelemszerűen a másikban is olvasottnak számít.

Új beállítások menü

A Beállítások menüt is gatyába rázták az átláthatóság jegyében, az egyes pontokat egyértelműbb főkategóriák alá rendezték. A kijelző tetejéről suhintással  lenyitható Gyorsbeállítások is új panelt kapott, az ikonokkal pedig fő funkciókat érhetünk el: be- és kikapcsolhatjuk mondjuk a wifit, míg hosszan lenyomva egy kapcsolódó menü ugrik elő.

Gyorsabb, szívósabb

Az Oreo szigorúbban korlátozza a háttérben futó appok aktivitását, ami az üzemidőt hivatott növelni. Sőt, egy új akkumulátor-beállításokat tartalmazó menüt is kapunk, amiben könnyebben átláthatjuk a telepet leszívó appokat. A korlátozásokkal egyben memória is felszabadul, amitől a rendszer gyorsabbá válik: a cég állítása szerint az Oreo kétszer olyan gyorsan dolgozik, mint a Nougat, a tesztek szerint 35 másodperc helyett mindössze 13 másodperc alatt feláll a rendszer a Pixel telefonon, de láthatóan gyorsabbá válik az olyan appok futása is, mint a Google Sheets.

Kép-a-képben mód

Bekerül a multitaskingot segítő kép-a-képben mód: egy tetszőleges appot a sarokba húzhatunk egy másik fölé kisméretű ablakként, hogy az mindig szem előtt legyen. Tegyük fel, hogy nézünk egy YouTube-videót, és eszünkbe jut, hogy fontos mailt kell megírnunk – az új Androidban nem kell ehhez bezárni a YouTube ablakát. A Home gombbal azt átalakíthatjuk mozgatható ablakká, majd tetszőleges helyre húzhatjuk.

A sarokba húzhatjuk a videót. Forrás: Google

Jelszavak automatikus kiegészítése

A Google kiterjesztette az autofill, azaz automatikus kitöltés használatát is: az Oreo megszabadít attól a nyűgtől, hogy adott eszközön mindig be kelljen pötyögni egy bejelentkezés során a felhasználónevet, jelszót, bankkártyaszámot. Több app megkapja az automatikus kitöltés támogatását, így a leggyakrabban használt infókat nem muszáj beírni manuálisan. Az automatikus kitöltést külsős fejlesztők is beépíthetik saját alkalmazásaikba.

Kevesebbet kell pötyögnünk. Forrás: Google

Okosabb szövegkijelölés

Az eddig megszokott szövegkijelöléses funkciókkal sem kell már annyit vesződni, mint korábban, mivel a Google beépített egy sokkal okosabb megoldást: az Oreo már felismeri a címeket, és telefonszámokat is magától. Ha egy telefonszámra, vagy címre duplán bökünk, azt utána rögtön kontaktlistához rendelhetjük,a címeket pedig megnyithatjuk közvetlenül a Google Térképekben.

Új ikonformák

Már bármilyen letölthető téma nélkül változtathatjuk rendszerszinten az appok ikonjának formáját és megjelenését. Jelenleg négy opció érhető el: balról jobbra, négyzetalak, kerekített sarkú négyzet, négyzet és csepp. Azt még egyelőre nem tudni pontosan, hogy csak a Pixel eszközökön lehet használni ezt a funkciót, vagy minden Oreós készüléken.

Új emojik

Természetesen tudunk emojik nélkül élni, de akik aktívan használják a kis hangulatjeleket, azoknak feltűnhet, hogy a Google teljesen új dizájnt húzott rájuk, sőt 60 új figura is érkezik.

Forrás: Google

Egyéb apróságok:

Mikor lehet az enyém?

Az Oreót a szokásos módon a bétaprogramban résztvevő Google Pixel és Nexus készülékek tulajdonosai kapják meg első körben, de a cég a többi olyan gyártóval, mint többek közt a Samsung, az Essential, a Sony, a Huawei, a HTC, az LG, a Motorola már dolgozik azon, hogy még az idei év végéig más készülékeken is frissíthessenek a felhasználók.

A Google ezen eszközeire már most letölthető ezen a linken: