Modern vércukormérő és app segíti a cukorbetegeket

Mert mint köztudott: minden jobb, ha van benne Bluetooth.
Kapcsolódó cikkek

A diabétesz egy alattomos, romboló hatású, veszélyes szövődményekkel bíró népbetegség, ami világszerte 400 millió ember életét nehezíti meg. A betegség kontrollálásának egyik legfontosabb eszköze a vércukor mérő eszköz, ami mára kompakt formában ad pontos eredményt a beteg vércukor szintjéről.

A terület egyik legismertebb hazai szereplője, az első magyar startupként is emlegetett 77 Elektronika Kft., amely új, NEMERE nevű mérője igazodik a kor követelményeihez.

A négy fejlesztővel indult cégünk óriási utat tett meg 30 év alatt, azt is mondhatnám, hogy mi voltunk az első magyar startup, hiszen 1986 óta mindig is az innovációban, a folyamatos fejlesztésben láttuk a diabétesz kezelésének jövőjét

– fogalmazott Zettwitz Sándor, a cég ügyvezető-tulajdonosa.

A mérőeszköz Bluetooth modult kapott, azaz a mért értékek vezeték nélkül, automatikusan tölthetők át a Dcont nevű alkalmazásba.

A vércukormérő rendszer nem csak éppen aktuális pontos vércukorszintet mutat, hanem a rendszeres mérési eredményekből képes megbecsülni a beteg anyagcsere állapotát is, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy mekkora az esélye az alacsony vércukorszintből fakadó roham (hipoglikémia) kialakulására.

A felhasználók felvihetik az elfogyasztott szénhidrátmennyiséget, illetve a kezelésként bevitt inzulin mennyiséget, valamint azt is naplózhatják, hogy mikor végeznek fizikai aktivitást, mikor sportolnak – hiszen ezek mind hatással vannak a szénhidrát anyagcserére.

Az adatokból az applikáció diagramokat és táblázatokat készít, melyek segítenek megérteni mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak, hogy milyen tényezők, helyzetek járulnak hozzá a vércukorszint változásához. Az információk segítségével pedig a beteg úgy alakíthatja életmódját és terápiáját, hogy ideális értékek között tudja tartani vércukorszintjét.

Az app egyelőre csak Androidra érhető el, de már folyamatban van az iOS verzió fejlesztése is.