Leépítés a Velvet.hu-nál

Közel felére csökkent néhány hét alatt a bulvárportál szerkesztőségének létszáma.

A 24.hu információi szerint jelentős leépítés kezdődött a 2002-ben női portálként indult, majd néhány évvel később bulvárportállá átalakított, az Index.hu nyitóoldaláról is elérhető Velvet.hu-nál. Úgy tudjuk, a szerkesztőség tagjait néhány hete e-mailben értesítették arról, hogy költségtakarékossági intézkedést rendelnek el a cégnél, illetve rendkívüli értekezletre is sor került, melyet Pusztay András, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója tartott.

A Velvet szerkesztőségi dolgozói közül az elmúlt körülbelül két hétben 5 ember is távozott, illetve távozni kényszerült. A távozók között van Bodnár Hajnalka, Pereszlényi Péter, Hó Márton, Kelemen Hetti és Kövess Péter is.

A távozások miatt mostanra csak öten maradtak a site-nál, akik szöveggel foglalkoznak, és mindössze egy ember maradt a képekre. Ha az Indexnek is dolgozó fejlesztőket és más háttérembereket nem számoljuk, gyakorlatilag megfeleződött a szerkesztőség létszáma. További változás, hogy megszűntek a titulusok, az egyes munkatársak nevei mellett már csak annyi szerepel az impresszumban, hogy “szöveg”, vagy “kép” (tehát újságírás/szövegírás vagy fotózás). Nagy Krisztina neve mellett, aki eddig főszerkesztőként jegyezte a bulvároldalt, szintén már csak “szöveg” megjegyzés található.

A Velvettel összefüggő változás az is, hogy az Index.hu nyitóoldalán a rendkívüli értekezletet követően megjelent a Femina portál ajánlódoboza, sőt a Femina doboza került a Velvet fölé. Úgy tűnik, az Indexnél a Feminát fogják erősíteni a jövőben.

Szerettük volna megkérdezni a változásokkal és a Velvet.hu jövőjével kapcsolatban Pusztay Andrást, akit csütörtökön délután telefonon értünk utol, ám miután elmondtuk, hogy a Velvetről kérdeznénk, azt mondta, semmilyen kérdésre sem kíván válaszolni.

A Velvet.hu-nak a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) adatai alapján 2017 júliusában 1,01 millió egyedi látogatója (RU) volt és 33 millió oldalletöltést ért el. A Femina 1,69 millió egyedi látogatóval és 37,5 millió oldalmegtekintéssel rendelkezett.

A női portálpiacon nemrég más mozgás is történt: a Femcafé oldalt épp a napokban adta el az alapítója, Csereklei Zoltán annak a Bessenyei Istvánnak, aki korábban Dirk Gerkens tanácsadója és Hajdú-Sarka Kata üzlettársa volt, és egyébként jelenleg a Valton Security egyik tulajdonosa.

Tulajdonost váltott a Femcafe
A vevő, Bessenyei István korábban Dirk Gerkens tanácsadója és Hajdú-Sarka Kata üzlettársa volt, jelenleg a Valton Security egyik tulajdonosa. A Femcafe volt tulajdonosa új kihívások után néz.

A bulvármédia piacán is nagy változás várható, hiszen Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 és a Rádió 1 tulajdonosa előzetes hatósági engedélyt kapott a Médiatanácstól, hogy megvásárolja a Bors című bulvárnapilapot (valamint a Kisalföld és a Délmagyarország című megyei lapokat) kiadó Lapcom Zrt.-t.

A Velvet.hu impresszumában szereplő kiadó, az Index.hu Zrt. tavasszal ugyancsak tulajdonost váltott: áprilisban került a Magyar Fejlődésért Alapítványhoz (MFA) Spéder Zoltán nagyvállalkozó CEMP (Közép-Európai Médiaszolgáltató) nevű cégétől. Az MFA-hoz úgy jutott az Index.hu Zrt., hogy a Simicska Lajoshoz köthető cég, a Pro-Ráta – mely többek között a HírTV-nek is tulajdonosa –  lehívta a még 2014-ben megszerzett opciós jogát az Index.hu megvásárlására, majd tovább is adta azt az újonnan létrehozott alapítványnak. Erről itt írtunk bővebben korábban

Érdekesség, hogy a Velvet.hu hirdetési felületeit, csakúgy mint az Index reklámjait, a Spéder Zoltán féle CEMP SH Kft. nevű sales house értékesíti jelenleg is.