Máris leváltották a TV2 tavaly kinevezett programigazgatóját

Ökrös Gergely programigazgató helyét Fischer Gábor, a TV2 kábelcsatornáinak eddigi igazgatója veszi át – tudta meg a 24.hu.

Jelentős átszervezés zajlik az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Csoportnál, ahol ennek részeként július elsejével leváltották Ökrös Gergelyt, a TV2 tavaly kinevezett programigazgatóját – tudta meg a 24.hu. Ökrös a jövőben csak kreatív igazgatóként dolgozik majd a cégnél. TV2-s belső forrásokból is megerősítést nyert értesüléseink alapján a programigazgatói posztot Ökrös Gergelytől az a Fischer Gábor veszi át, aki mostanáig a cégcsoporthoz tartozó hét kábelcsatornának volt a programigazgatója. Az átszervezés következtében viszont valamennyi TV2-s csatorna, így a TV2 főadó műsorstruktúrájáért is Fischer felel majd.

Nem tudta befogni a TV2 az RTL Klubot

Egyes forrásaink azt feltételezik, hogy Ökrös Gergely programigazgatói posztról történő leváltásában esetleg szerepe lehetett annak, hogy a TV2 főcsatorna idén tavaszi programkínálatában több műsor is csúfos bukást szenvedett el (némelyik műsort pedig el sem tudták indítani a terv szerinti időpontban). Ökrös helyzetét nyilvánvalóan az sem könnyítette meg, hogy a hirdetők által kiemelten figyelt 18-49-es korosztályban 2017 első félévében az RTL Klub 16,8 százalékos közönségarányával szemben a TV2 mindössze 9 százalékos közönségarányt tudott produkálni a Nielsen Közönségmérés adatai szerint, vagyis elég messze voltak attól, hogy beérjék az RTL-t. Hasonló a helyzet a TV2 Csoport kábelcsatornáinak sikerét illetően is: bár a teljes RTL-portfólió a Nielsen Közönségmérés szerint a 2016 első félévi 34,8-ről 31,7-re csökkent 2017 első félévében, a TV2 csoport még a számos új és nagy befektetést igénylő tévécsatornával is csak 15,6-ról 20,3-ra tudott növekedni főműsoridőben, a 18-49-es korosztályban, legalábbis a piac által etalonnak tekintett nielsenes műszeres mérés alapján.

A gyakori kudarcok miatti eltávolítással kapcsolatos feltételezést azonban jelentősen gyengíti az, hogy Ökrösnek nem kell távoznia a csatornától, és még ha sokaknak esetleg visszaléptetésnek, „lefokozásnak” is tűnik, ami most vele történik, kapott egy kreatív igazgatói posztot, arra építve, hogy programigazgatói előléptetését megelőzően kreatív vezető volt a cégnél.

Ökrös feladata egyébként a meglévő tévés márkák gondozása mellett az lesz, hogy irányítsa a neki dolgozó szakembereket az új műsorok és formátumok fejlesztése kapcsán.

Házon belül Dirk Gerkens, a társaság vezérigazgatója azzal magyarázta a TV2 munkavállalóinak a változást, hogy a televíziós piac fragmentációja és a csatornabővítés miatt a saját gyártású műsorok stratégiai fontosságúak a TV2 Csoport számára, ezért dedikált embert kívántak kinevezni, aki a kreatív területek munkájáért felel. A bejelentésben ezenkívül azt kommunikálta a TV2 a dolgozói felé, hogy a Fischer által felügyelt új kábelcsatornák sikeresen indultak a nézettségi versenyben.

Az új programigazgató RTL-es múlttal érkezett a TV2-höz 2013 végén

Fischer Gábor, a TV2 új programigazgatója tíz éve dolgozik a tévés iparágban, ahol elsősorban kábelcsatornák felépítéséért és működtetésért felelt. Az RTL-es múlttal is rendelkező szakember a TV2-höz 2013 végén csatlakozott, amikor a TV2 Csoport még – az azóta Magyarországot elhagyó – német ProSieben.Sat1 televíziós médiacég leányvállalata volt. Fischer programstratégiai vezetőként kezdett, majd 2016 februárjában, a TV2 Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségei kerülése után lett a TV2 Csoport kábelcsatornáinak programigazgatója. Az ő irányításával valósult meg a vállalat hét új tévécsatornájának elindítása.

Ökrös Gergely leköszönő programigazgató, leendő kreatív igazgató tavaly februárban váltotta Shadia Nugud volt programigazgatót: Ökrös azt megelőzően kreatív vezető volt a TV2-nél, így hozzá tartoztak a saját gyártású műsorok. E feladatai egészültek ki akkoriban a programigazgatói teendőkkel, miközben megtartotta a kreatív igazgatói posztot is. Ökrös tévés pályafutása egyébként 1988-ban vette kezdetét. Több hazai tévének is dolgozott, például az örök rivális RTL Klubnak is. Olyan műsorok is összefüggésbe hozhatók a nevével mint a Survivor, a Való Világ, a Sztárban Sztár, vagy éppen az Édes élet.

A TV2 a tavalyi pénzügyi évet 7,2 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta.

Frissítés: Időközben megkeresésünkre a sajtóosztály is megerősítette az értesülésünket az átszervezésről.

Frissítés II. A Sláger FM is új programigazgatót jelentett be csütörtökön. Az illető a Class FM zenei szerkesztője volt, és Jáksó László kreatív igazgató ajánlotta be a céghez.

Amióta Vajna a TV2 tulajdonosa, még kevesebbszer nyer a Tények
Harmadannyi estét nyert meg a TV2-n a Tények, mint mielőtt a kormánybiztos lett a tévétársaság tulajdonosa, pedig már akkor sem volt túl erős a műsor.
Kiemelt kép: Ökrös Gergely (balra) leköszönő programigazgató, régi-új kreatív igazgató és Fischer Gábor (jobbra) leendő programigazgató, volt kábelcsatorna programigazgató. Fotó: Tv2 sajtóosztály / archív