130 milliót nyert a lottón egy menekült a világ legszerencsésebb településén

Az éves karácsonyi húzáson volt oltári nagy mázlija egy spanyol kisváros lakóinak, köztük egy szenegáli hajótöröttnek.
Kapcsolódó cikkek

400 ezer eurót, azaz majdnem 130 millió forintot nyert egy tengerről kimentett szenegáli menekült az évente megrendezett spanyol karácsonyi lottón, az El Gordón. A magyarul “A kövér”-nek elnevezett szerencsejátékon összesen 2 milliárd eurót sorsoltak ki. A Ngame keresztnévvel azonosított férfi nyolc éve érkezett Tenerife szigetére egy fából ácsolt csónakon 65 másik menekülttel Marokkóból – írja a The Guardian.

Ngame egyike azoknak a játékosoknak, szám szerint 1600-nak, akik a 79140 nyerőszámmal rendelkező szelvényeket birtokolták. Ezeket az Almeira tartománybeli Roquetas de Mar nevű dél-spanyolországi kisvárosban adták fel a helyi lakosok.

A feleségével élő menekült hitetlenkedve fogadta a jó hírt. Mint mondta, volt olyan, hogy kettejük vagyona alig rúgott 5 euróra összesen. Ngame a nyertes szelvénnyel a kezében köszönte meg a spanyoloknak és a spanyol kormánynak, hogy megmentették az életüket. A pár egyébként mezőgazdasági idénymunkásként dolgozott a környező földeken.

Az El Gordo lottó a világ egy legnagyobb össznyereményével rendelkező szerencsejátéka. A sorsolással kevesebb nagynyertes helyett több “kisebb” összeget próbálnak szétosztani az játékosok közt, néha ezres nagyságrendben.

Spanyolországban karácsonyi hagyomány, “A kövér”-en játszani. Kollégák, barátok, családtagok, közösségek választják ugyanazokat a számokat. Így fordulhatott elő, hogy Ngaméval együtt Roquetas de Mar lakosai százával kapják meg ugyanúgy a 400 ezer eurós fődíjat, így joggal nevezhetjük a települést az év legszerencsésebb városának.