Meghalt Alvin Rakoff, akitől Sean Connery az első főszerepét kapta

97 éves korában elhunyt Alvin Rakoff, kanadai rendező, aki egyaránt dolgozott filmes, televíziós és színházi produkciókban is.

97 éves korában elhunyt Alvin Rakoff, kanadai rendező, aki egyaránt dolgozott filmes, televíziós és színházi produkciókban is. Rakofftól kapta Sean Connery első főszerepét, Alan Rickman pedig első munkáját, amikor még színészhallgató volt. De karrierjük korai szakaszában dolgozott Jeremy Ironsszal és Michael Caine-nel is.

Alvin Rakoff (a kép jobb oldalán látható 1954-ben) több mint száz televíziós, filmes és színpadi produkciót rendezett, de emellett eredeti forgatókönyvek, adaptációk, színházi musicalek, színdarabok és három regény termékeny írója is volt.

A kétszeres Emmy-díjas rendező a világ számos neves vezető tehetségével dolgozott együtt, többek között Laurence Olivier, John Gielgud, Peter Sellers, Judi Dench, Donald Pleasance, Henry Fonda és Richard Harris. Legismertebb munkái a Búcsúzz a tegnaptól című film, az A Voyage Round My Father című tévéfilm (ezért kapta a második rendezői Emmyjét), illetve a Requiem for a Heavyweight című színdarab tévés adaptációja, melynek főszerepét a fiatal Sean Connery játszotta, akinek ez volt az első főszerepe, öt évvel az első James Bond-film előtt (ebből később Amerikában film is készült, Anthony Quinn-nel a főszerepben). A torontói születésű rendező Angliában halt meg, családja körében, írja a Guardian.