155 millió forintért kelt el Munkácsy Mihály festménye

A Randevú az ablaknál megdöntötte az idei eladási rekordot.

155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban várt tétele, Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című nagyméretű festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. Ez az idei év eddigi legdrágább eladása a műkincspiacon és Munkácsy-festmény sem szerepelt évek óta ilyen jól aukción. Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg az árverést, ami nem csoda, hiszen ezen az estén a magyar klasszikus festészet szinte összes nagy személyisége képviseltette magát, többek között Vaszary János, Kondor Béla és Mednyánszky László jelentős képei is kalapács alá kerültek.

Munkácsy egy-egy művének elárverezését mindig kiemelt figyelem övezi idehaza és külföldön egyaránt – nem volt ez másképp a Virág Judit Galéria őszi aukcióján sem, ahol a magyar festőzseni nagyméretű olajképe hosszúra nyílt licitálást követően 155 millió forintért kelt el. A Randevú az ablaknál című festmény Franciaországban született, és egy rövidebb párizsi kitérő után 1914-től egy magyar műgyűjteménybe került – egészen mostanáig. A kép kiváló állapotban került elő, nagyon vigyáztak rá a tulajdonosai. A Randevú az ablaknál megdöntötte az idei eladási rekordot.

A Munkácsy-kép 40 millió forintos kikiáltási árról indult, és egészen 155 millió forintig menetelt.

A Virág Judit Galéria aukcióján számos tétel iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott, több alkotást is a kikiáltási ár sokszorosánál, akár tízszeresénél ütöttek le.

Vaszary Virágrendezés című 1909-es alkotása egy békahegyi kis házban született. A kép azt a meghitt pillanatot örökíti meg, amint a festő felesége, Mimi virágokat rendez a ragyogó nyári napsütésben. Vaszary az egyik legkeresettebb magyar festő, könnyű ecsettel festett, színes, látványos és életvidám képei hihetetlenül népszerűek. A Virágrendezés 65 millió forintról indulva 90 millió forintig kapaszkodott fel.

Kondor 1961-es Apáca és a pap című képét a tragikusan rövidre szabott életmű egyik legfontosabb darabjaként tartják számon. A 36 millió forintos kikiáltási árral induló jelentős alkotás végül 50 millió forintért talált új tulajdonosra.

Az este folyamán a tételek között szerepelt Mednyánszky egyik nagyméretű alkotása, az 1895 körül született Fényködös táj. A különc arisztokrata előszeretettel járta egyedül a vadont és festette meg a szeme elé táruló természeti csodákat. Ez a képe a Tátrában készült, a festményt a napfény és a köd játéka teszi rejtelmessé, spirituálissá. A Fényködös táj végül 17 millió forintnál állt meg a licitálásnál.

Mednyánszky László: Fényködös táj

Monumentális festményekből nem volt hiány az árverésen: Mattis-Teutsch János dupla aktos képéért 34 millió forintot fizetett új tulajdonosa. A kalapács lesújtását több percig tartó licitharc előzte meg, a kép 16 milliós kikiáltási árral került a közönség elé. Czigány Dezső Cézanne-t idéző, mesterien megfestett csendélete 40 millió forintért kelt el.

Rég nem éreztem magam ennyire jól aukcióvezetőként. Rengeteg volt a licit, hatalmas a vásárlási kedv, érezhető volt a bizalom a vevők részéről. Külön örülök, hogy sok új arcot láttam, a fiatal generáció is érdeklődik a műkincsek iránt. A Virág Judit Galéria őszi aukciója összességében teltházat, kiemelkedően magas eladási arányt és leütési árakat hozott, bizonyítva, hogy a műkincs piac nagyon is aktív

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténész, az árverés vezetője.

Kelennel és a galéria alapítójával, Törő Istvánnal két éve lapunk többek közt a padlásról előbukkanó Munkácsy-képekről is beszélgetett:

Kapcsolódó
Egyre kisebb az esély, hogy Munkácsy-képre bukkanjunk a padláson
Kik és kiknek hamisítanak képeket, és honnan kerülnek elő még mindig Rippl-Rónaik? A Virág Judit Galéria alapítójával és aukcióvezetőjével arról is beszélgettünk, miként alakul a kortárs képzőművészet árszintje, illetve hogyan hat a háború a műkincspiacra.